napelem fordulat
Üzlet

Szép csendben még egy fontos bejelentés jött a napelemeseknek

Portfolio
Az elmúlt napokban valóságos hírdömping árasztotta el a napelem-tulajdonosokat, és külön öröm számukra, hogy kedvező fejlemények érkeznek az ügyükben. A hétfői híráramlás abból fakadt, hogy az Energiaügyi Minisztérium ismét leült a szakmai szervezetekkel, és a találkozón több fontos kérdés tisztázódott. Egy válaszra viszont nem a tárca hivatalos közléséből derült fény, hanem a szakmai szövetség tájékoztatójából.

A napelemesek esetében meglépett komoly hátraarc után a kormány aktívan egyeztet és kommunikál az ügyben. Olyannyira, hogy a közel 200 ezer napelemes életét pár napra felforgató bejelentések óta már másodszor ül le az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel és a MANAP Iparági Egyesülettel szakmai egyeztetés céljából.

Az első egyeztetés eredményeiről itt számoltunk be:

A hétfői találkozóról részletesen írtunk a minisztérium hivatalos közlése alapján, és ezek szerint értelmeztük is a legújabb fejleményeket, amelyek alapvetően kedvezőek az érintett napelemrendszer-tulajdonosok számára:

Érdemes ugyanakkor elolvasni a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség hétfői ülésről kiadott tájékoztatását, amely azzal kezdődik, hogy "a mai napon sok kérdésre sikerült választ kapni az Energiaügyi Minisztériumban". Jelen voltak Steiner Attila államtitkár, Alföldy-Boruss Márk helyettes államtitkár, a MANAP képviseletében Szolnoki Ádám, az MNNSZ képviseletében Szilágyi László alelnök vett részt.

Szilágyi László arról számolt be, hogy a szakmai egyeztetésen első körben a múlt héten megjelent rendeletmódosítások kapcsán kérte az államtitkárt, hogy értelmezze azokat, kifejezetten a rendszerhasználati díj számítása kapcsán felmerült kételyek miatt.

Megerősítette a számomra is így értelemezett elszámolást, miszerint

az éves szaldó elszámolásban a napelemes felhasználók a rendszerhasználati díjat csak a szaldó elszámolás különbözete után, kizárólag a többletfogyasztásra számítva fizetik meg.

RHD-t a termelő nem fizet az általa termelt energia után - olvasható a beszámolóban. Szilágyi László tájékoztatása szerint az államtitkár felhívta a figyelmemét arra, hogy a rendeletet az MEKH hozta, és bár az államtitkár a MEKH szándékában biztos, de kérte, hogy tőlük kérjen pontos értelmezést. Ezt egyébként a szövetség alelnöke a múlt héten megtette, várja a pontos választ.

Az is kiderült itt, hogy a megbeszélésen újra javasolta, hogy a meglévő HMKE esetén a 10 éves limitet se érvényesítsék vagy legyen egységesen mostantól számítva a 10 év. "Az ajánlást megtettem újfent, de a minisztérium elsősorban az új elszámolási rendszert szeretné mindenki számára elfogadható módon szabályozni, hogy a bruttó elszámolás a 10 éves határidő lejárata után is vonzó befektetés legyen" - írta.

Azt is hozzátette a szövetség alelnöke, hogy mivel a január elsejétől életbe lépő bruttó elszámolási rendszerről a végleges döntés még nincs meg, ezért megtették a szakmai javaslataikat:

  • Az átvételi ár és a vételi ár aránya legyen sokkal kisebb.
  • Elsősorban magasabb átvételi ár, akár piaci átlagárral kalkulálva.
  • A megtermelt áramot a felhasználók értékesíthessék energiakereskedők felé magasabb áron.
  • Az energiaközösségek létrehozását és működését támogassák törvényi akadályok elhárításával, szabályzással.
  • A napelemes rendszerek ÁFA tartalmát csökkentsék.
  • Ha lesz napelemes támogatás, azt ne külső forrásra várva, hanem meglévő költségvetésből finanszírozzak, az adminisztratív hibákat küszöböljék ki és egyszerűsítsék. A kivitelezők kifizetését garantálják határidőben, hogy ne nekik kelljen hitelezni.
  • A visszatáplálás feloldását minél előbb indítsák el és engedjék a napelemes rendszerek visszatáplálását a hálózatra.
  • Ha lesz pályázati támogatási keret a napelemeken túl, akkor azt energiatakarékos beruházásokra, szigetelésre, hőszivattyúkra és az energetikai tervezésre is terjesszék ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

brit tengeralattjaro
Lancet-kamikaze-drón-orosz-oroszország
capitolium
nap hőség riasztás meleg kánikula
sport futás hegy természet
Grant Shapps brit tervek Ukrajna

Holdblog Ha én főnök lennék!

HOLD After Hours. Balázst fel-, Zsoltot leminősítettük, Matáv emelkedést ünnepelünk és gyászolunk, szóval diverz...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő