Előfizetői tartalom

Milliárdokat keresnek a vezérigazgatók, a munkások bérét meg megeszi az infláció - Durvul az osztályharc az Egyesült Államokban

Már több mint egy hete tartanak az autóipari sztrájkok az Egyesült Államokban, a hét közepén közel 13 ezren szüntették be a munkát a Ford, a GM és a Stellantis egy-egy üzemében, pénteken pedig tovább bővült a sztrájkban részt vevő üzemek köre. A munkavállalók magasabb bért és több szabadnapot szeretnének, az egyeztetések egyelőre nem vezettek eredményre. Nagyobb kontextusban egyfajta osztályharc is zajlik, mert miközben a gyári munkások bére a magas infláció ellenére nem emelkedett érdemben az elmúlt években, a három autógyártó felsővezetőinek bére jelentősen nőtt, és mindhárom cég vezetője bőven évi 20 millió dollár, vagyis évente 7 milliárd forint feletti juttatást kap. Amennyiben tartósak lesznek az autóipari sztrájkok, akkor érezhető hatásuk lehet az amerikai gazdasági növekedésre és az inflációra is.

Több bért és rugalmasabb munkarendet akarnak a dolgozók

A munkáltató és a munkavállalók közötti egyeztetések többről szólnak, mint hogy mennyit keressenek az új szerződés értelmében a munkavállalók, valójában a cégvezetők, menedzserek és a futószalagmunkások közötti egyre élesebb ellentétekről is szól. Shawn Fain, az UAW elnöke a harcot a gazdasági igazságosság és a milliárdosokkal szembeni szélesebb körű küzdelem részének állította be.

Miközben a sztrájkokban érintett mindhárom vállalat vezérigazgatójának tavaly több mint 20 millió dolláros javadalmazási csomagja volt, a Ford vezérigazgatója tavaly 22 millió dollárt keresett, a Stellantisé 24,8 millió dollárt, a GM vezére pedig közel 29 millió dollárt, eközben a gyári munkások bére már évek óta nem növekedett érdemben.

A két fél most több kérdésben is egyeztetéseket folytat, kritikus pont

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés