Előfizetői tartalom

Forrong a Közel-Kelet, mi lesz az olajárral?

Portfolio
Bár Izrael nem jelentős szereplő a világ olajpiacán, a háború kirobbanásával a geopolitikai feszültségek erősödése és a befektetői kockázatvállalási kedv csökkenése jelentős emelkedést eredményezett ma reggel a benchmark olajtípusok árfolyamában. Elemzők várakozásai szerint valószínűleg pár napig idegesek lehetnek a piacok, de nem lesz tartós az áremelkedés, kivéve, ha jelentős eszkaláció jön és Irán szankciókkal nézhet szembe, vagy megáll Izrael és Szaúd-Arábia közeledése. Összegyűjtöttük, hogy mit gondolnak az elemzők az olajár alakulásáról az események fényében.

Jelentősebb emelkedéssel kezdte a kereskedést ma reggel az olaj árfolyama a hétvégén kirobbant izraeli háború hírére. A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára jelenleg 3,6 százalékos pluszban van, a napon belüli csúcsot a 87,5 dolláros szinten jelentette, ami mintegy 5,6 százalékkal van magasabban a pénteki 82,9 dolláros záróértékhez viszonyítva.

brent

A WTI hasonló mértékben, 3,9 százalékot emelkedett, közel 86 dollárig menetelt felfelé a ma reggeli kereskedésben.

wti

Az olajár emelkedés mögött a hétvégi izraeli események állnak, a Hamász szombati, meglepetésszerű támadásával elindult háború ugyanis felerősítette a kínálat oldali sokkal kapcsolatos félelmeket az olajpiacon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés