Előfizetői tartalom

Új helyzet a kötelező biztosításoknál: magyar autósok százezreinek kell figyelniük

Elindult az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány a hazai biztosítóknál: bár egyre kevesebb autós érintett, még így is több százezren vannak, akiknek a kötelező biztosításuk január elsején fordul (2010 óta az újonnan szerződő autókra nem az év első napja a forduló). A biztosítók számára hosszú évek után tavaly már jelentősen romlott a kötelezői biztosítási terület megtérülése, ezért szinte parancsoló szükségszerűség, hogy az inflációhoz hasonló mértékű díjemeléseket hajtsanak végre ott, ahol csak tudnak. A Magyar Nemzeti Bank adataiból csipegetve megnéztük, hogy áll a hazai kgfb-szektor az év végi hajrá előtt.

Az év végi biztosítási kampány hivatalosan november 2-án indult, ekkortól kell ugyanis a biztosítóknak közölni a következő évre vonatkozó tarifákat. A január 1-jei fordulónappal rendelkező szerződéseket december 1-ig lehet felmondani.

2021. január 1. óta egyébként már egy korszerűbb árazási szemléletet alkalmaznak a biztosítótársaságok, 2020 végén ugyanis az MNB „eltanácsolta” a biztosítókat a kárstatisztikák által nem alátámasztott, akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő károkozói pótdíjak és a biztosítót egyes díjosztályokból „kiárazó” túlzott díjak alkalmazásától.

Az év végi kampány már csak körülbelül minden hetedik autóst érint: az FBAMSZ adatai szerint

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés