pethő zsolt mohu
Üzlet

Több mint 80 hulladékudvart épít a MOHU - Ebben a városban indul a program

Portfolio
2023 novemberében elkezdődik a MOHU országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A létesítmény várhatóan 2024 májusától elérhető a lakosság számára, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló hulladékudvar követ, többek között Tisztaföldváron, Karcagon és Veresegyházán. Az új hulladékudvarokban várhatóan szélesebb lesz a leadható anyagok köre. A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer az ún. Waste tracking ellenőrzi majd. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésének célja az újrahasznosítás növelése és az illegális lerakás csökkentése. A MOHU a hulladékudvarok fejlesztésére több mint tíz milliárd forintot szán a következő évtizedben.

A nagy mennyiségben keletkező hulladék és azok nem megfelelő kezelése okozza az egyik legsúlyosabb fenntarthatósági problémát az emberiség számára. Ezt felismerve az Európai Unió ambiciózus vállalásokat tett: 2040-ig 65%-ra kívánja növelni a települési hulladék újrahasznosítását, (ez a szám Magyarországon jelenleg több, mint 30%) a lerakást pedig 10%-ra kell csökkenteni, (ez hazánkban most több mint 50%).

Magyarországon a 2023. július 1-től induló hulladékkoncessziót a MOHU nyerte el, a vállalat a hulladékgazdálkodási stratégiájának egyik elemeként hozza létre a hulladékgyűjtő udvarokat, az új létesítményekben ugyanis jobb követhetősége lesz a hulladékok útjának, tisztább anyagáramokat eredményez, és több hulladéktípus gyűjtését teszi lehetővé. Ezekkel az intézkedésekkel növelhető az újrafeldolgozás aránya és csökkenthető az illegális hulladéklerakás.

A 83 új hulladékgyűjtő udvar kiépítése ütemezetten történik, évente 10 hulladékudvar előkészítése, majd kivitelezése valósulhat meg a 2025-ös évtől.

Miben lesznek mások az új hulladékudvarok?

A jelenlegi rendszerben eltér a leadható hulladékok típusa hulladékudvaronként, ami megnehezíti a leadást és a hulladékok nyomonkövetését.

A MOHU által üzemeltetett új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni.

Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, hogy ne keveredjenek, és hogy a leadott anyagokat mérhetően gyűjtik. A hulladék mennyiségét és útját az ún. Waste tracking rendszerben kell a hulladékudvarnak regisztrálnia. A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd, ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladék típusa, mennyisége és útja. Az ebből nyerhető adat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön az újrahasznosítás.

Az egyes udvarok mérete a települési adottságoktól, mindenekelőtt a lakosságszámtól és a rendelkezésre álló terület nagyságától függően változhat. A vállalat tervei szerint az új hulladékudvarokon a nyitvatartási időbe egy hétvégi nap is bele fog tartozni. A MOHU a környezetvédelmi és munkavédelmi szempontoknak megfelelően ügyelni fog a veszélyes hulladékok megfelelő átvételére, tárolására és szállítására a lerakókban.

A vállalat 2023. július 1-jétől leegyszerűsítette a hulladékátvételi folyamatot, lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait és például textilhulladék, valamint sütőolaj is leadható minden udvarban - amik korábban csak egyes létesítményekben voltak leadhatóak.

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója az esztergomi hulladéklerakó alapkőletételén elmondta, hogy 65%-os újrahasznosítási arányra készülnek a következő évtizedben, ezt támogatva jönnek létre a hulladékudvarok. Összesen 185 milliárd forintot fognak fordítani a fejlesztésekre, ebből több mint 10 milliárd forintot csoportosítanak a hulladékudvarokra, amelyből 83 lesz országosan a következő 10 évben (jelenleg több, mint 200 működik az országban).

Szendrői Márton László, a MOHU beruházásvezetője elmondta, hogy az esztergomi létesítmény 4 ezer négyzetméter alapterületű lesz, heti minimum 48 órás nyitvatartást terveznek minden létesítményben, illetve kiemelte, hogy régiótól függetlenül, bármilyen magyar lakcímkártyával, bármelyik hulladéklerakó igénybevehető lesz.

A hulladéklerakókban 40 féle típusú hulladék átvételére lesz lehetőség.

Hol lesznek ilyen hulladékudvarok?

A Koncesszió keretében foglalt vállalás alapján minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10 000 főnél nagyobb lakosságszámú településen és a 25 000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesítenie, illetve üzemeltetnie a MOHU-nak.

Esztergomban és a környező településeken jelenleg nem működik hulladékgyűjtő udvar, lakosságszáma megközelíti a 30 000 főt, de a környező települések például Tát, Tokod, Dorog, Kesztölc és Pilisszentkereszt lakossága számára is elérhető lesz a hulladékudvar, vagyis Esztergommal együtt több mint 60 000 fő számára. A hulladékudvar lakosság előtti megnyitására a tervek szerint 2024 első felében kerülhet sor. 

További településekkel is folynak egyeztetések a lerakók építése kapcsán, így Tisztaföldváron, Karcagon, Veresegyházon is folyik a tervezés.

Címlapkép forrása: Portfolio

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eli lilly