Előfizetői tartalom

Mi folyik a Vörös-tengeren és hogyan hat ez az életünkre?

A jemeni húszi lázadók támadásai és az arra adott amerikai és brit válaszlépések miatt feszült a helyzet a Vörös-tengeren, ezért komoly fennakadások alakultak ki a globális kereskedelem nyolcadát lebonyolító Szuezi-csatornán keresztül történő áruszállításban, a hajók jellemzően a jóval hosszabb, így költségesebb útvonalat választják Dél-Afrika felé, emiatt egyes nyersanyagok, áruk átmenetileg nem érhetők el. A kialakult helyzet fennakadásokat okoz több európai gyár működésében, de hatással lehet az inflációra, és még a károsanyag-kibocsátásra is.

Húszi támadások

Tavaly november óta a jemeni húszi lázadók számtalan kereskedelmi hajót támadtak meg drónokkal és rakétákkal a Vörös-tengeren, indoklásuk szerint azért, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre, hogy fejezze be a gázai háborút, és engedjen be élelmiszert és gyógyszert az enklávéba. A támadásokra az amerikai és a brit hadsereg is válaszolt, a konfliktus miatt feszült a helyzet a Vörös-tengeren.

A hűszik szóvivője, Mohammed al-Bukhaiti nemrég azt nyilatkozta, hogy a csoport csak Izraelhez köthető hajókat vesz célba, és nem vesznek célba más országokhoz tartozó hajókat, ez az állítás viszont az eddig megtámadott hajók nemzetiségét figyelembe véve nem áll meg.

A hajókat ért támadások miatt a tengeri forgalom jelentős része terelődött át a Szuezi-csatorna felől más útvonalakra, elsősorban Dél-Afrika felé, a hajók most a Jóreménység fokát megkerülve a korábbinál jóval hosszabb idő alatt jutnak el úticéljukig.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés