FONTOS Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?
 
Előfizetői tartalom

Ismerd meg az OpenAI titkos fegyverét, Sam Altman rejtélyes jobbkezét

Portfolio
Sam Altmant mindenki jól ismeri, akit kicsit is lázba hozott az OpenAI előretörése a ChatGPT-vel, de Brad Lightcap neve már nem biztos, hogy ismerősen cseng. Pedig Sam Altman régi hű fegyvrehordozója az OpenAI számára nagyon komoly üzleti ügyeket intéz el. A Bloomberg portréja szerint Lightcap kulcsfontosságú ügyeket intéz Altman megbízásából.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio április 23-ai AI in Business c. konferenciáján. Regisztráció itt!

A médiaipar és az AI harca

2022 végén, alig néhány hónappal azután, hogy az OpenAI publikussá tette a ChatGPT-t, és ezzel valódi AI-robbanást idézett elő, a vállalat megkeresést kapott az Axel Springertől, a Politico és a Business Insider tulajdonában lévő német médiakonglomerátumtól. Arról akartak beszélni, hogy a chatbot hogyan befolyásolja majd a hírek jövőjét, és hogy a két vállalat találna-e módot a közös munkára.

A feszültség, amelyet az OpenAI azon gyakorlata okozott, hogy a ChatGPT-t működtető nagyméretű nyelvi modell felépítéséhez az interneten található anyagokat nyeli le és dolgozza fel, már nyilvánvaló volt. A vállalatnak ekkor már amúgy is egy komoly perrel kellett szembenéznie, amely szerint a GitHub Copilot, amely az OpenAI technológiáját használja számítógépes kódok írásához, megsértette a szerzői jogokat azzal, hogy meglévő kódtárakat használt képzési adatként, amit az OpenAI vitatott. A vizuális művészek más mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeket, például a Midjourney-t és a Stability AI-t perelték be szerzői jogok megsértése miatt, amit a cégek szintén vitattak.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy hasonló jogi lépéseket tesznek a médiavállalatok, amelyek üzleti modelljét egyszer már porrá zúzta az internet, és amelyek aggódnak amiatt, hogy a részben a saját tartalmukra épülő mesterséges intelligencia chatbotok elszívhatják az olvasóközönségüket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés