Előfizetői tartalom

Egy év alatt összeomlott a szén-dioxid-kibocsátás ára - Újabb fordulat a láthatáron?

Az európai gazdaság és ipar visszafogott teljesítménye, a megújuló energiaforrások terjedése és a villamosenergia-termelés emissziójának csökkenése, valamint a vártnál enyhébb téli időjárás is lefelé irányuló hatást gyakorol az európai uniós szén-dioxid-kibocsátási egységek árfolyamára, amely a földgázpiaccal is együttmozgást mutat.

Két és fél éves mélypontról emelkedésnek indult az európai uniós szén-dioxid-kibocsátási egységek ára február utolsó napjaiban. A karbonkvóták tőzsdei jegyzése az elmúlt kevesebb mint 12 hónapban szinte megfeleződött, és a 2023 március 6-i közel 105 euróról 53 euróra esett február 23-ig. Legutóbb 2021 augusztusában állt hasonlóan alacsony szinten az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben (EU ETS) forgó kibocsátási egységek (EUA-k) árfolyama.

Ezt követően azonban a jegyzés pozitívan korrigált, és 28-án kora délután már a 60 eurós szint körül alakult.

EU ETS

Azt, hogy trendfordulóról van-e szó, egyelőre nem lehet megmondani, a rövid távú kilátásokat mindenesetre többségében lefelé mutató hatóerők alakítják. A karbonkvóták iránti kereslet elmúlt éves áresésében megmutatkozó gyengeségét az európai gazdaság és ipar visszafogott teljesítménye, illetve a megújuló energiaforrások terjedése és az ezáltal a villamosenergia-termelés emissziójában tapasztalható esés egyaránt magyarázza, de a vártnál enyhébb téli időjárás is ebbe az irányba hat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés