Előfizetői tartalom

Megjött a friss jelentés - Nagyon nem állunk jól a klímaváltozás elleni harcban

Portfolio
Nemhogy csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás, ahogyan az a Párizsi Megállapodásban meghatározott globális éghajlati célok eléréséhez szükséges lenne, hanem új rekordot ért el, áll az IEA legfrissebb jelentésében. A szél- és napenergia, valamint az elektromos járművek globális elterjedése segített visszafogni a kibocsátás növekedését, de a kínai gazdaság újraindulása, az alacsony vízenergia-termeléssel rendelkező országokban a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás növekedése és a légiközlekedés fellendülése összességében a kibocsátás emelkedéshez vezetett.

Az IEA új elemzése szerint az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid kibocsátás 2023-ban az előző évinél kevésbé erőteljesen nőtt, még akkor is, amikor a teljes energiaigény növekedése felgyorsult, mivel a napenergia, a szél, az atomenergia és az elektromos autók folyamatos terjedése segített abban, hogy elkerüljük a fosszilis tüzelőanyagok nagyobb mértékű felhasználását. A tiszta energiát hasznosító technológiák nélkül a CO2-kibocsátás globális növekedése az elmúlt öt évben háromszor nagyobb lett volna.

A kibocsátás 2023-ban 410 millió tonnával, azaz 1,1%-kal nőtt - szemben az egy évvel korábbi 490 millió tonnás emelkedéssel -,

iea2
Forrás: IEA

és ezzel rekordszintre, 37,4 milliárd tonnára emelkedett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés