Portfolio signature

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.
A legforróbb payment trendekről és a visszaélések elleni küzdelemről is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

A hazai elektronikus pénzforgalom egyik legfontosabb témája tavaly az volt, hogy a bankszektor, a kormány és az ágazati szabályozók egy rendkívüli csalási hullám ellen küzd.  Most végre kedvező előjeleket is látni a csalási trendeknél, de még messze nem dőlhetünk hátra.

A nem kártyás elektronikus pénzforgalomban (átutalás, beszedés) a visszaélések száma és értéke is több mint harmadával csökkent az előző negyedévhez képest (-34,1 illetve -36,8 százalék). Ezzel a 2023 harmadik negyedévi 7 milliárdról 4,3 milliárdra csökkent az ügyfelek által viselt kár – emeli ki az adatokkal kiadott közleményében az MNB.

A kedvező negyedéves adat ellenére ugyanakkor a probléma súlyosságát jelzi továbbra is, hogy 2023 egészében több mint 60 ezer visszaélési kísérlet során több mint 18 ezerszer követtek el sikeres visszaélést a csalók.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés