Megszólalt a kamatvágásról a clevelandi Fed elnöke

Portfolio
Loretta Mester, a clevelandi Federal Reserve elnöke szerint várható idén kamatcsökkentés, bár a májusi ülésen ez még nem történik meg; hosszú távon azonban magasabb kamatszintre számít, mint korábban várták - számolt be a CNBC.

Loretta Mester, a Clevelandi Federal Reserve elnöke egy keddi nyilatkozatában kifejtette, hogy az év folyamán kamatcsökkentést vár, bár a közelgő májusi ülésen nem számít ilyen lépésre. Mester hangsúlyozta,

hogy a hosszú távú kamatpálya valószínűleg magasabb lesz, mint korábban várták.

A jegybanki tisztviselő szerint az infláció csökkenése és a gazdasági növekedés folytatódása esetén lehetséges a kamatcsökkentés, de konkrét időpontot vagy mértéket nem említett.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az infláció továbbra is csökkenő pályán marad a 2 százalékos szint felé. De több adatot kell látnom ahhoz, hogy ebben biztosabb legyek

- mondta Mester. Hozzátette, hogy a későbbiekben érkező inflációs adatok alapján könnyebben meghatározható lesz, hogy az év eleji, vártnál rosszabb számok átmenetiek voltak-e, vagy az infláció elleni harc elhúzódik.

Nem számítok arra, hogy a FOMC következő ülésének idejére elegendő információval fogok rendelkezni ahhoz, hogy ezt eldöntsem

- mondta.

Két hete a Federal Open Market Committee (FOMC) úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatszintet 5,25-5,5 százalék között. A döntés utáni közleményben is az volt az üzenet, hogy a Fednek a kamatcsökkentés előtt több bizonyítékra van szüksége az infláció valóban tartósan a 2 százalékos célszint felé csökken.

A clevelandi Fed elnökének megszólalása alapján nem várható kamatcsökkentés az április 30. és május 1. között tartott ülésen - ez összhangban van a piaci várakozásokkal is. A várakozások szerint a Fed júniusban kezdheti meg a vágást és év végéig 75 bázisponttal csökkentheti az irányadó rátát.

Mester szerint a hosszú távú szövetségi alapkamat magasabb lesz a régóta várt 2,5 százaléknál. Ehelyett az úgynevezett semleges vagy "r*" kamatlábat 3 százalékra várja. Ezt a kamatlábat tekintik annak a szintnek, ahol a monetáris politika sem nem korlátozó, sem nem ösztönző. A márciusi ülést követően a hosszú távú kamatlábra vonatkozó előrejelzés 2,6 százalékra emelkedett, ami azt jelzi, hogy más tagok is magasabb kamatszintet várnak.

Végül Mester rámutatott arra is, hogy a Covid-járvány idején rendkívül alacsony volt a kamatszint, ami korlátozta a Fed mozgásterét gazdaságélénkítő intézkedések tekintetében. Az aktuális céljaik között szerepel a politika finomhangolása annak érdekében, hogy ne kelljen agresszív lépéseket tenniük.

Címlapkép forrása: Mark Kauzlarich/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF