A negatív áramárak átalakíthatják a fogyasztói szokásokat
Üzlet

A negatív áramárak átalakíthatják a fogyasztói szokásokat

A naperőmű kapacitás növekedésének hatásait nem csak rendszerirányítói és elosztói szinten nehéz kezelni, de a fogyasztó oldali árrugalmasság sem feltétlenül van még az optimális szinten. Előbb-utóbb azonban – a túlkínálatos időszakok eredményeként kialakuló nagyon alacsony (sokszor negatív) villamosenergia-árak jelzését követve – várható a fogyasztói szokások megváltozása is, azaz a kereslet erősebb alkalmazkodása a megváltozott piaci árakhoz - mondta el Luczay Péter, az Alteo termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján.

A magyarországi naperőmű-kapacitás elmúlt években végbement nagymértékű bővülése jelentős kihívások elé állítja a villamosenergia-rendszer egészét. A hálózati kapacitás, illetve csatlakozási lehetőségek szűkössége mellett a napenergia-termelés felfutása növeli a szélsőséges rendszerállapotok kialakulásának valószínűségét, azaz a naperőművek termelés előrejelzési bizonytalansága képes a rendszert igencsak megrángatni, bár összességében és rendszerszinten ez eddig nem járt együtt a szabályozási energiaigények szignifikáns növekedésével. Más aspektusból azonban a naperőművek nemcsak mint a rendszer számára megoldandó feladatok, hanem mint szabályozási energia beszállítók is megjelenhetnek majd a piacon, hiszen rendkívül gyorsan és pontosan szabályozhatóak és – bár rendelkezésre állásuk nyilvánvalóan függ a mindenkori időjárási körülményektől – bizonyos szempontból a gázerőműveknél is jobbak e tekintetben. Azaz képesek akár az aFRR szabályozási tartalék szolgáltatás keretében is kiváló szolgáltatást nyújtani a magyar villamosenergia-rendszer számára.

A PV kapacitás növekedésének hatásait nem csak rendszerirányítói és elosztói szinten nehéz kezelni, de a negatív árakra való tekintettel elmondható, hogy a fogyasztó oldali sem végtelenül rugalmas, azaz nem képes azonnal és kellő mértékben reagálni az árváltozásokra, kihasználni az abban rejlő lehetőségeket.

A kapcsolódó kihívások ugyanakkor számos potenciális intézkedést implikálhatnak. Az Alteo például a közelmúltban kiépített egy saját kis mikro-meteorológiai szolgálatot, amelynek legerősebb fókusza a következő 5-10 negyedóra időjárásának előrejelzésén van. A társaság különböző meteorológiai szolgáltatóktól is vásárol adatokat, előrejelzést, de termelési portfóliója menedzseléséhez elengedhetetlennek látszik a vonatkozó helyi szakértelem további fejlesztése is - mondta Luczay Péter.

STA_9203

Rendkívül tranziens időszakot élünk, hiszen az energiaárak 2022-es megugrását követően most arról beszélünk, hogy a naperőművek terjedésének hatására a nap hány órájában alakulnak ki negatív árak a villamosenergia-piacokon. A negatív árú időszakok növekvő előfordulása egyértelmű jelzés a kereslet-kínálati viszonyok abnormalitására. Ilyen volatilitás mellett nehéz azt mondani, hogy stabil a piac - fogalmazott. A szakember álláspontja szerint még néhány év biztosan szükséges ahhoz, hogy a kereslet-kínálati viszonyok érdemi rendeződése elkezdődhessen, azaz a fogyasztói oldal is reagáljon a már meglévő túlkínálatra, és még regulációs oldalon is jelentős potenciál van az optimális működés elősegítése tekintetében.

A rendszerre rugalmasságát erősen növelheti majd a piaci szereplők számára kiírt energiatároló-építési pályázati program megvalósítása, illetve az ennek keretében tervezett mintegy ~500 MW / ~1 GWh energiatároló kapacitás tömeges belépése valamikor 2026 első felében. A tárolók mellett a PPA-król beszélnek sokan úgy, mint a fotovoltaikus termelés további növekedését biztosító eszköz, azonban ez sem univerzális megoldás, nem jolly-joker, egyelőre érdemesnek tűnik ezt a technikát is a helyén kezelni.

A PPA konstrukciók által vállalt kockázatközösségekkel mindkét oldal, a termelő és fogyasztó is jól tud járni elvileg, de ennek kivitelezése korántsem egyszerű. Ehhez több szereplő együttműködése is szükséges, méghozzá nem az eddigiekben alkalmazott sztenderd formában. Ennek keretei és gyakorlata hazánkban még nem teljesen kiforrott, részben ez az oka annak, hogy még csak kevés működő konstrukció van itthon - fejtette ki.

A termelő és a fogyasztó közé egy relatív bonyolult kereskedelmi struktúrával kell beállni, de ritka a kölcsönösen kielégítő kimenetel, sokszor fordul elő, hogy mindkét fél többet, mást várt volna a konstrukciótól, mint amire az alapvetően alkalmas. A bonyolultságot az okozza, hogy sok az érintett, sokféle kitettség van, amiből sokféle kockázat származik. Ezek kezelése, okozathelyes allokációja komplex feladat és összetett egyeztetést igényel, ami nem végződik mindig sikerrel, például azért, mert könnyen lehet, hogy a PPA-val drágább az áram, mint a hagyományos villamosenergia-vásárlási szerződéssel, vagyis a módszer nem kifejezetten olcsó, azzal együtt, hogy nem mindig csak ez a szempont számít. Egyelőre tehát nem látszik elterjedni a konstrukció, de a szakértő bízik benne, hogy e téren változni fog a helyzet.

Az Alteo mintegy 2000 MW földgáz tüzelésű erőművekből, naperőművekből, szélerőművekből és energiatárolókból álló ezközportfóliót menedzsel. A diverzifikált erőmű portfóliót vezérlő átfogó termelésirányítási rendszerek fejlesztése rendkívül komplex és hosszú távú feladat. Az eredményes üzemvitelhez alapvetően jó kereskedelmi megállapodások, valós idejű kereskedési és termelésmenedzsment rendszerek szükségesek, melyek képesek összehangolni az energiapiaci és rugalmassági pici működést. Luczay Péter szerint közép-hosszú távon vélelmezhető, hogy a jelenleg megfigyelt napenerőművi túltermelést valamelyest kompenzálni fogja a fogyasztói szokások megváltozása, napon belüli és akár szezonális átrendeződése is, azaz a rendkívül alacsony kínálati árú időszakokban, idővel kereslet oldali volumennövekedés válik majd megfigyelhetővé.

Luczay Péter

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szigorú korlátozást vezetett be a Coca-Cola Magyarországon