Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma
Üzlet

Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma

Portfolio
A vállalati fenntarthatóság, az érkező EU-s jogszabályok, valamint az ezek nyomán megjelenő piaci elvárások új kihívások elé állítják a hazai vállalkozókat. A nagyvállalatok megkövetelhetik beszállítóiktól az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, melyek közül a karbonlábnyom kiszámítása az egyik legösszetettebb feladat. Az Opten és a Mastercard közös fejlesztésével azonban már 3 perc alatt kiszámolhatóvá vált egy vállalkozás karbonlábnyoma - írják a közleményben.

A fenntarthatóság első lépése, hogy a cégek felmérjék, jelenleg milyen kibocsátási értékkel jár a tevékenységük. Ezt követően lehet cselekvési tervet és célokat megállapítani. Az ehhez szükséges tudás és erőforrás - érthető módon - sok esetben nincs jelen a hazai vállalatoknál – különösen a mikro- és kisvállalkozói szegmensben.

Már csak 1 nap és jön a Sustainable Tech konferencia - ahol a legizgalmasabb technológiai megoldások és a fenntarthatóság találkozik.

Az Opten és a Mastercard elindította a közösen fejlesztett doyourcarbon.hu weboldalt, ahol a cégek külső szakértő igénybevétele nélkül, pár perc alatt elkészíthetnek egy becsült karbonlábnyom számítást.

A felület az open-banking technológiáját használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorával, valamint a Opten hiteles cégadataival és elemzéseivel lehetővé teszi a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását. Az új szolgáltatás különösen azoknak a cégeknek kínál megoldást, melyek számára a karbonlábnyom számítás egyéb módjai nagy humán és költségráfordítás miatt komoly nehézséget jelentenének.

„A kisebb cégeknek szükségük van egy gyors és egyszerű megoldásra, hogy ne újabb teherként lássák a piaci változásokat, hanem lehetőségként éljék meg azt. A fejlesztéssel a kkv-k nem csak helytállhatnak a beszállítói láncokon belül folyó versenyben, hanem komoly versenyelőnyt is szerezhetnek.” – mondta Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzáteszi: „Noha a konkrét adatok kiszámítása a cégek elemi érdeke, a szolgáltatás egésze nemzetgazdasági szempontból is fontos lehet, a beszállítói láncok Uniós szintű várható átrendeződése miatt.” A weboldal gyors, digitális lehetőséget biztosít a cég karbonlábnyomának kiszámítására. Az eredmény pedig felhasználható önálló oklevélként, az ESG riport szerves részeként, vagy akár egy saját weboldalra elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge-ként is. Ezek a felhasználási módok jelentősen hozzájárulnak a transzparens működéshez.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamat