Portfolio signature

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Portfolio
Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Meglepetést okoztak az áprilisi adatok

Áprilisban Amerikában a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma mindössze 175 ezer fővel nőtt, ami jócskán elmarad a várakozásoktól, emellett ráadásul a munkanélküliségi ráta is emelkedett, a márciusi 3,8 százalékról 3,9 százalékra, miközben az elemzők stagnálását vártak.

Szintén a munkaerőpiac lehűléséről árulkodik az is, hogy a béremelkedés mértéke is erőteljesen csökkent áprilisban a világ legnagyobb gazdaságában, így tehát úgy tűnik hogy hosszas várakozás után valóban eljöhetett a várt fordulat az amerikai munkaerőpiacon.

Mit mutatnak a grafikonok?

Az adatok publikálását követően ezúttal is nagyobb elmozdulásokat láthatunk a dollár piacán és a tőzsdéken is.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés