Portfolio signature

Ez még csak a kezdet, fel kell készülnünk a veszélyes turbulenciákra? – Itt vannak a leginkább érintett útvonalak

Portfolio
Kényelmetlen, de többnyire mindennapos és veszélytelen esemény a repülőutakon a turbulencia. Azt szokták mondani, hogy ha valaki fél a rázkódástól, úgy képzelje el az egészet, mintha egy zselében lenne a repülő, ami remeg, de azért a zselében marad, vagy gondolja, hogy egy autóban ül, és rossz minőségű az út. A héten azonban a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata olyan erős légörvénybe került, hogy több mint százan megsérültek, sokan még most is kórházban vannak, és haláleset is történt a repülőn. A gép mindössze 3 perc alatt 1,8 kilométert süllyedt, az utasok beszámolói szerint egyeseket olyan magasra dobott a turbulencia, hogy a fejükkel behorpasztották a mennyezetet. Sok mindentől függ, hogy hol alakul ki turbulencia és mennyire erőteljes, most bemutatjuk azokat az útvonalakat, amelyeket a leginkább sújt a jelenség.

Amikor egy repülőgép repül, a levegő átáramlik a szárnyak felett, ami felemeli őket, és lehetővé teszi a repülést - magyarázta Larry Cornman, az NSF Nemzeti Légkörkutató Központ turbulenciát vizsgáló fizikusa. Turbulencia akkor keletkezik, amikor a repülőgép körüli szélmező változik, például jelentősen eltérő sebességgel haladó légáramlatok találkoznak.

Jellemzően az áramlatok határán alakulnak ki az erősebb turbulenciák, vagy hegyek felett és viharokban

írja a Bloomberg. Az úgynevezett „tiszta levegő turbulenciája”, amely nem kapcsolódik a látható időjárási mintákhoz, különösen alattomos, mivel a pilóták nem veszik észre őket könnyen. A futóáramlatok (jet stream) nagy légáramlatok, amelyek gyorsan mozognak a légkörben, jellemzően nagyobb magasságban. A gyors mozgás miatt időnként felerősödhetnek, és hullámokká alakulnak, „néha megtörnek, mint egy hullám a tengerparton” - mondta Cornman. Hasonlóképpen, a hegyek fölött áramló levegő is generálhat hullámokat, amelyek felfelé terjednek a légkörben és megtörnek, turbulenciát kiváltva.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés