Portfolio signature

Ide teszik a pénzüket a profik: ráugrottak a befektetők az AI startupokra

Az AI startupok finanszírozása egyéves csúcsra futott: az idei első negyedévben 13,1 milliárd dollárnyi befektetést szereztek a területen aktív cégek, hat új unikornis született és több mega-deal is köttetett. Bár a ChatGPT bemutatása utáni negyedévhez képest csökkent is az AI startupok globális finanszírozása, de szemmel látható ugrást hozott az idei első negyedév az elmúlt három negyedévhez képest a CB Insights adatai szerint. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Az AI-startupok korábban is kedvelt célpontjai voltak a kockázatitőke-befektetőknek, a befektetési aktivitás megugrott azt követően, hogy 2022 végén az OpenAI bemutatta a ChatGPT-t. A tavalyi első negyedévben 997 befektetés során 17,5 milliárd dollár áramlott a szektorba. Ez nem számít extrémnek, de látható kiugrást hozott, igaz, 2021-ben például rendre minden negyedévben ennél is magasabb, 22 milliárd dollár feletti finanszírozást kaptak az AI startupok.  

Az idei első negyedévben újra népszerűek lettek az AI startupok a befektetők körében, a CB Insights összesítése alapján:

mintegy 13,1 milliárd dollárnyi forrást szereztek 739 befektetés során.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés