Az ország, amely a forradalom közepette autónagyhatalommá vált

2019. február 10. 12:35    
nyomtatás
 
Norvégiában megállíthatatlan az elektromos autózás a kormány ösztönzőinek és a fejlett töltőinfrastruktúrának köszönhetően, bár a norvég gépjárművek között egyelőre a benzin és a dízelüzemű autók vannak többségben, a tavalyi eladásokat vizsgálva már szembetűnő az elektromos- és a plug-in-hibridek növekvő részaránya, ezek után nem is meglepő, hogy a norvég újautók eladási listájának élén tavaly egy elektromos autó, a Nissan Leaf végzett.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A norvég parlament célkitűzései szerint az országban 2025-től csak nulla emissziós értékű gépjárművek értékesíthetők, az elektromos autók térnyerése pedig úgy tűnik megállíthatatlan, a norvég vásárlókat a környezettudatosság mellett ugyanakkor a gáláns állami kedvezmények is ösztönzik, miután az elektromos autók vevői az adókedvezmények mellett többek között alacsonyabb útdíjat fizetnek, és a norvég kompokon is kedvezményt kapnak.

Bár a norvég elektromos autó szövetség adatai szerint az országban regisztrált 2,7 millió gépjármű közül a benzines és a dízelautók részaránya 85 százalékos, az elektromos autók részaránya a flottán belül valamivel meghaladta a 7 százalékot, míg a hibridek részaránya megközelítette a 7 százalékos értéket.

Az ország, amely a forradalom közepette autónagyhatalommá vált


Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által közzétett adatsort vizsgálva azonban világosan látható az elektromos autók térnyerése: a Norvégiában tavaly értékesített új gépjárművek közül a benzines és a dízelautók együttes részaránya közel 40 százalékos volt, azonban a 2018-as értékesítéseken belül az elektromos autók több mint 31 százalékos részesedést hasítottak ki, míg a hibridek a norvég autó-értékesítések közel 30 százalékát adták tavaly.

Az ország, amely a forradalom közepette autónagyhatalommá vált


A norvég kormány ösztönzőinek és a fejlett töltőinfrastruktúrának köszönhetően az elektromos autók térnyerése valóban megállíthatatlannak tűnik, az ACEA adatai szerint 46 143 darabbal Norvégia vezeti az elektromos autók 2018-as eladási listáját, messze lekörözve Németországot és Franciaországot is.

Az ország, amely a forradalom közepette autónagyhatalommá vált


Ezek után aligha meglepő, hogy Norvégiában az újautók eladási listáját az elektromos Nissan Leaf vezette tavaly, amelyből több, mint tizenkétezer darab talált gazdára 2018-ban. Bár a Leaf hatótávja a versenytársakkal összehasonlítva nem kiemelkedő, és a vevők egy része korábban panaszkodott az egymást követő gyorstöltési ciklusokkal kapcsolatos problémákra is, azonban a modell kiváló ár-érték aránya racionális választássá tette a Leafet az elektromos autók vásárlói között.

A norvég elektromosautó-piac erejét mindemellett az is jól mutatja, hogy a Tesla tavaly megduplázta a norvég szervizekben dolgozó munkatársainak létszámát, miután a társaság helyi ügyfelei korábban többször is elégedetlenségüknek adtak hangot a hosszú várakozási idők miatt. A Tesla számára Norvégia kiemelt jelentőségű, a társaság az Egyesült Államok és Kína után itt értékesíti a legtöbb elektromos autót. A Tesla tizenhárom szervizzel rendelkezik Norvégiában, míg az elektromosautó-gyártó a közeljövőben további két szerviz nyitását tervezi a hely piac igényeinek kielégítése érdekében.

Az ország, amely a forradalom közepette autónagyhatalommá váltCímlapkép forrása: Pierre-Henry Deshayes / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium