Véget érhet a Tesla-sztori - Musk eltüntetné a céget a tőzsdéről

2018. augusztus 7. 19:13    
nyomtatás
 
Fontolgatom, hogy kivezetem a céget a tőzsdéről részvényenként 420 dolláros árfolyamon - posztolta ki először ezt az egyetlen mondatot Elon Musk Tesla-alapító, melynek hatására felrobbant a cég árfolyama. Ezt követően adott még némi információt Musk, hogy hogyan is oldaná meg a kivezetést. A cég vezérének mondataira felfüggesztették a társaság papírjainak kereskedését.

A kereskedés újraindulásáról külön cikkben számoltunk be:

2018.08.07 21:48 Újra pörögnek a Tesla-részvények, tovább ment az árfolyam


Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az a bizonyos első mondat


Elon Musk, a Tesla alapító-vezére előszeretettel tesz olyan kijelentést, amivel felhívja magára a figyelmet. Ezt tette kedd este is magyar idő szerint 7 óra környékén, amikor csak egyetlen mondatot posztolt Twitter-fiókjára, de ezt biztosan sokáig emlegetni fogják a befektetők:

Fontolgatom, hogy magáncéggé teszem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A finanszírozás biztosított.

Ez volt az a bizonyos első Twitter-poszt, amitől beindult a Tesla árfolyama:
UPDATE! Ismét megszólalt


A szűkszavú, de annál hatásosabb egyetlen, a tőzsdei kivezetésről szóló mondata után még többször reagált a Twitter-csatornáján különböző érdeklődésekre Elon Musk. Egyrészt megerősítette, hogy ő nem válik meg saját részvényeitől abban az esetben, ha magáncéggé alakul a Tesla és később azt is elárulta: maradna a cég vezérigazgatója is.

Egy másik kommentjében pedig azt is felvázolta, hogy hogyan oldaná meg a kivezetés utáni tulajdonosi struktúrát. Azt reméli ezek szerint, hogy minden jelenlegi Tesla-befektető akkor is tulajdonos maradna, ha a társaságot kivezetik a tőzsdéről. Speciális célú alapokon keresztül biztosítaná, hogy minden tulajdonos maradjon a jövőben is tulajdonos, és zárt lesz a tulajdonosok köre. Példaként felhozta a Fidelity befektetését a SpaceX vállalatba, ami szintén Muské.
Később a bizonytalanságban hagyott befektetőknek újra üzent. Ezek szerint a részvénytulajdonosok előtt két út áll: vagy eladják 420 dolláron részvényeiket, vagy megtartják azokat és a zártkörű cég tulajdonosai lesznek. Majd azt is hangsúlyozta, hogy rendkívül nagyra értékeli a Tesla jelenlegi részvényeseit. Hangsúlyozta, hogy minden forgatókönyv esetén biztosított a tulajdonosok vagyonosodása.
Tovább oszlatta a bizonytalanságot újabb posztja, miszerint határozottan nem úgy akarják kivezetni a tőzsdéről a céget, hogy a tulajdonosokat a részvényeik eladására kényszerítsék.

Ugyanitt azt is fejtegette, hogy reméli, minden részvénytársa bent marad a cégben. Abban bízik, hogy magánvállalatként könnyebb élete lesz a cégnek és "megszűnik a shortosok által keltett negatív propaganda". Itt jegyezzük meg, hogy a keddi hirtelen árfolyamemelkedés pont a shortosoknak fájhatott a legjobban (akik egyébként már így is szép mínuszban ülhetnek), miközben maga Musk járt ezzel nyilván a legjobban:

2018.08.07 21:56 Amikor egyetlen mondatával pillanat alatt teszi magát még gazdagabbá Elon Musk

De akkor mire is készül Musk?


A - hirtelen kialakult óriási bizonytalanságot tisztázó - több fenti megjegyzése alapján Musk egységes kivezetésben gondolkozik, nem a többi tulajdonostárs kiszorításában. Vagyis nem úgy akarja kivezetni a Teslát a tőzsdéről, hogy részvényeladásra kényszeríti a tulajdonosokat, amire egyébként sokan azonnal gondoltak az első bejegyzés megjelenése után (főleg, hogy abban az is szerepelt megtévesztően, hogy "a finanszírozás biztosított"), ez a forgatókönyv egyébként nehezen is megvalósítható, mivel a világ 31. leggazdagabb emberének jelentős vagyona meglehetősen illikvid eszközökben áll. Megnyilvánulásai alapján nagyon magabiztos az elektromos autókat gyártó cég vezérigazgatója (ahogyan máskor más kérdésekben is). Ezek alapján valószínűsíthető, hogy tudja: a vállalat nagytulajdonosai vele tartanának a tőzsdei kivezetés során.

Későbbi bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy a befektetők támogatását élvezi, ebben csak azért nem lehet teljesen biztos, mert ennek megítéléséhez szavazásra van szükség. Ezt írja a kedd este közzétett, Tesla-dolgozóknak kiküldött levelében is, amelyben egyúttal felsorolja a fentebb már ismertetett érveit (az árfolyam ingadozása elvonja a figyelmet a cég valós működéséről, a negyedéves beszámolók rövid távon óriási nyomást helyeznek a vállalatra, hogy rövid távon megfeleljen az elvárásoknak, így azonban a hosszú távú célok hátrébb sorolódnak, valamint a vállalat részvényeit shortolók támadják a céget), valamint a tőzsdéről való kivezetés előnyeit. Nem zárja ki a levélben, hogy amikor a vállalat a stabil növekedés szakaszába lép, akkor a tőzsdére lépés időszaka jön el.

Egyrészt szeretné, ha minden tulajdonosnak meglenne a választási lehetősége (eladja vagy marad), másrészt szeretné, ha minden Tesla-munkavállaló tulajdonostárs is maradna, ahogyan a SpaceX-nél is működik, harmadrészt pedig nem cél a Tesla és a SpaceX összevonása, de a tulajdonosi szerkezet és együttműködés lehet hasonló (kb félévente cserélhetnek gazdát a részvények). Végül azt hangsúlyozza, hogy az ügylettel nem célja saját irányító hatalmának vállalaton belüli erősítése. Jelenleg a vállalat mintegy 20%-át birtokolja és várakozása szerint ez semmilyen forgatókönyv esetén nem fog érdemben változni.

A legutolsó nyilvános információk szerint így néz ki a Tesla tulajdonosi struktúrája (nem számítva a szaúdi szuverén alap legutóbbi bevásárlását, amivel a hírek szerint 3-5%-os részesedéshez jutott):

Véget érhet a Tesla-sztori - Musk eltüntetné a céget a tőzsdéről


Ugrott az árfolyam


Elon Musk első rövid mondatára azonnal kilőtt a Tesla árfolyama, a tegnap 341 dolláros szintről egészen 370 dollárig ugrott a kurzus (ami 8,8%-os drágulás), majd 361 dollárig korrigált vissza az árfolyam. Ha abból indulunk ki, hogy Musk 420 dollárt ad egy részvényért, ha valóban komolyan gondolta a tőzsdéről való kivezetést, akkor a jelenlegi árszinthez képest további 17%-os prémium adódik. Kérdés, hogy a befektetők az alapító egyetlen, a semmiből jött mondatát és ezáltal cégértékelését mennyire fogadják el (nem árt itt felidézni azt sem, hogy Elon Musk gyakran tudatosan hergeli ezen a csatornán követőit, és a befektetőket). Ezzel az egyetlen posztjával Musk 70 milliárd dollárra értékelte cégét.

Az első bejelentést követően bő egy órával felfüggesztették a kereskedést a Tesla részvényeinek piacán. Az árfolyam 367 dolláron (7,4%-os pluszban) várja a folytatást.


A felfüggesztés egyáltalán nem váratlan tekintettel arra, hogy a cég alapító-vezére piacbefolyásoló információkat tett közzé.

A kereskedés így indult újra:

2018.08.07 21:48 Újra pörögnek a Tesla-részvények, tovább ment az árfolyam

Véget érhet a Tesla-sztori - Musk eltüntetné a céget a tőzsdéről


Véget érhet a Tesla-sztori - Musk eltüntetné a céget a tőzsdéről


Nagyon érdekes az időzítés


A Tesla múlt héten tette közzé második negyedéves beszámolóját, amelyből kiderült, hogy a vállalat árbevétele az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt, míg az egy részvényre jutó veszteség nagyobb volt az elemzői konszenzusnál. Ugyanakkor mindez senkit sem érdekelt, azokon a területeken, amelyeket kiemelten figyeltek a piaci szereplők, csupa jó hírt közölt a cég: a Model 3 gyártásának felpörgetése a tervek szerint halad és a menedzsment továbbra is úgy látja, hogy az új modellen egyre nagyobb profitot tud majd realizálni. Mindezeknek köszönhetően a menedzsment megerősítette, történetük során először nyereséges harmadik és negyedik negyedévet zárhatnak.

Ezért is érdekes Musk bejelentésének időzítése, a piaci szereplők közül ugyanis nagyon sokan várták már azt a fordulatot, amelyet követően a stabilan veszteséges vállalat nyereségessé válik, mégpedig oly módon, hogy az fenn is tartható. A jelek szerint viszont Musk pont ezt megelőzően, ennek a folyamatnak az elején akarja kivezetni vállalatát a tőzsdéről.

Ez azért is fájhat sokaknak, mert Musk konkrétan ígéretet tett arra idén januárban, hogy 10 éven belül a Tesla piaci kapitalizációja eléri majd a 650 milliárd dollárt.


Az időzítés abból a szempontból is érdekes, hogy a Financial Times épp kedden írta meg, hogy Szaúd-Arábia szuverén állami alapja 2 milliárd dolláros Tesla-részvénycsomagot vásárolt, ami 3-5%-közötti részesedési aránynak felel meg, de nem éri el a bejelentési kötelezettséggel járó 5%-os arányt. A részesedést a másodlagos piacon vásárolta meg az alap a JP Morgan közvetítésével. Musk tisztában van azzal, hogy a szaúdi állami alap mekkora részesedéssel rendelkezik a cégében.

Mi állhat a bejelentés hátterében?


Elon Musk elképesztően sok támadást kapott az elmúlt években a Tesla miatt, amellyel konkrétan a járműgyártás bő egy évszázados üzleti modelljét kezdte megroppantani. A vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felgyorsítja azt az átmeneti időszakot, amely során a világ autógyártása átáll a hagyományos belsőégésű motorokkal szerelt autók előállításáról a tisztán elektromos meghajtású autók gyártására.

Musk számára különösen az utóbbi pár hónap lehetett kritikus, a világsajtó ugyanis folyamatosan attól volt hangos, hogy a Tesla nem lesz képes felpörgetni az új modelljének a gyártását, valamint olyan durva ütemben égeti a cég a rendelkezésére álló készpénzét, hogy hamarosan újabb tőkeemelésre fog szorulni. Mindez természetesen Musk viselkedésére is rányomta a bélyegét, egyik botránya követte a másikat. Hol elemzőket tiltott ki az elemzői konferenciahívásról, hol pedofilnak nevezett egy búvárt, aki részt vett a thai gyerekek megmentésében.

Ezeket figyelembe véve könnyen lehet, hogy Musknál betelt a pohár és úgy döntött, inkább a nagy nyilvánosság elől visszáb húzódva irányítja vállalatát.


Ezt a feltevést erősíti egyébként az is, hogy Musk nemrég arról beszélt, hogy a negyedéves beszámolók milyen sok időt és energiát emésztenek fel feleslegesen és elvonják a figyelmet a sokkal lényegesebb közép- és hosszú távú célokról.

Címlapkép forrása: PETER PARKS / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium