2020-ra csúszhat az Északi Áramlat 2 átadása

2019. augusztus 8. 15:13    
nyomtatás
 
Dánia nyolc hónapos csúszást és 660 millió euró többletköltséget okozhat az Északi Áramlat 2 projektnek.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az új épülő vezeték kulcsfontosságú a Gazprom számára, ugyanis ezzel tudná kikerülni az ukrajnai tranzitszállítást. Az eredeti terv szerint 2019 végére épült volna meg a vezeték, ez a dátum tolódhat ki még 8 hónappal.

Sok oldalról támadják az 1230 kilométer hosszú vezetéket. Az Egyesült Államok, néhány észak-európai és balti állam véleménye szerint növelné a kontinens függőségét az oroszoktól.

A Gazprom számára nagyon fontos lenne, hogy még idén év végén lezáruljon a projekt, ugyanis annak függvényében tárgyalnák újra az Ukrajnával év végén lejáró tranzitszerződésüket. Ukrajnának is rendkívül fontos a szerződés, ugyanis igen jelentős költségvetési bevételekhez jutnának általa.

A Gazprom már a csővezeték 70%-át megépítette, azonban már 2017 áprilisa óta nem kapja meg a dán hatóságok engedélyét egy 147-175 kilométer hosszúságú vízi szakaszra. Az oroszok már kettő útvonaljavaslatot is benyújtottak a dánoknak, azonban a dán energiaügynökség egy harmadik utat favorizálna, amire épp környezeti hatástanulmányt kérnek. Az Északi Áramlat 2 konzorcium véleménye szerint a dánok szándékosan nem adják meg a szükséges engedélyeket, hogy ne tudjon időben elkészülni a gázvezeték.

A konzorciumnak viszonylag szűk határidőn belül meg kellene egyeznie a dánokkal, ugyanis a Reuters kalkulációja szerint 3-5 hónapon belül a Gazprom építőmunkásai elérhetik a dán határt.

Címlapkép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium