Klímacélok? A legnagyobb szennyezők nem nagyon foglalkoznak ezzel

2019. július 10. 16:30    
nyomtatás
 
Egy aktuális felmérés szerint globális szinten nagyon gyengén állunk az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklésében, akár 3 fokkal emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete a 21. század végére. A vizsgált vállalatok csupán nyolcada folytat felelős klímapolitikát az üzletmenetében. Elsősorban az olajszektoron és a légitársaságokon a világ szeme.


Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


A Transition Pathway Initiative (TPI) nevezetű szervezet új tanulmánya szerint a legnagyobb széndioxid kibocsátással rendelkező társaságok igen rosszul állnak a párizsi klímaegyezményben vállaltakhoz képest. A ma megjelent legfrissebb tanulmány szerint a vizsgált 274 darab vállalat 46%-a nem tudja megfelelően beépíteni a széndioxid kibocsátásának csökkentését az üzleti stratégiájába. Csupán nyolc társaságból egy képes az üvegház hatású gázok kibocsátását olyan mértékben csökkenteni, hogy a globális hőmérsékletnövekedés a 21. század folyamán 2 fok alatt maradjon. Ezen éltanulók között szerepel többek között az E.ON és az Iberdrola is. A legnagyobb kibocsátók 25%-a mégcsak nem is közli a széndioxid kibocsátását.

Ha minden a jelenlegi állapotok szerint haladna tovább századunk folyamán, akkor számítások szerint 3 fokkal nőhet bolygónkon az átlaghőmérséklet. 2000-hez képest napjainkig már egy fokkal mutatnak többet a hőmérők átlagosan melynek súlyos következményei lehetnek. A gleccser olvadásoktól kezdve az extrém időjárási viszonyok fokozódásán át a kényszerű migráció megnövekedésén keresztül fajok tömeges kihalásáig.

Milyen szervezet a TPI?

A TPI egy globális, a nagy emisszióval rendelkező társaságok részvénytulajdonosai által alapított kezdeményezés, melynek célja az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra történő átállás. A szervezet a jelentősebb széndioxid termelő cégek globális felmelegedéshez történő hozzájárulását követi figyelemmel. A TPI mögött 14 ezer milliárd dolláros vagyonnal rendelkező nyugdíj és befektetési alapok állnak, köztük van a BNP Paribas és az Aberdeen is.


Adam Matthews, a TPI egyik vezetője szerint jóval több tudatos befektetőre lenne szükség, hogy a nagy cégeket a párizsi egyezményben vállalt klímacélok felé orientálják. Az óra folyamatosan ketyeg, véleménye szerint gyors, azonnali beavatkozás nélkül lassan már teljesíthetetlen lesz az előre vállalt klímacélok teljesítése.

A kezdeményezésnek van értelme, ugyanis a már második éve követett vállalatok 27 százaléka (130 vállalatból 35) az üzleti döntései során figyelembe veszi a klímaváltozási hatásokat is. A szervezet abba az irányba próbálja befolyásolni a befektetőket, hogy forduljanak el olyan társaságoktól, amelyek nem fordítanak kellő figyelmet a globális felmelegedésre.

Légitársaságok


A légitársaságokról külön érdemes említést tenni, ugyanis a szektor felelős a globális széndioxid kibocsátás 2 százalékáért, illetve a szállítmányozási szektor emissziójának a 12 százalékáért. Várhatóan a szektor kibocsátásának részaránya növekedni fog, ugyanis az utasszám növekedése felülmúlja a technológiai fejlődésből adódó hatékonyság javulást. Szerencsére a legtöbb légitársaság rendelkezik széndioxid emissziós célkitűzéssel, illetve üzemanyag felhasználást csökkentő tervezettel. A repülőtársaságok üvegház hatású gázkibocsátását utaskilométerre vetítve mérték, mely az egy utasra jutó megtett kilométert jelenti. Összességében megállapítható, hogy jelenleg a légitársaságok többsége megfelel az iparági kibocsátási sztenderdeknek, azonban a párizsi klímavédelmi egyezmény 2030-ra vonatkozó célkitűzéseinek már egyik sem. Jellemző, hogy a légiközlekedési szektor ahelyett, hogy csökkentené széndioxid kibocsátását, inkább emissziós kvótákat vásárol a piacon.

Az alábbi ábrán látható, hogy az egyes légitársaságok mennyi széndioxidot juttatnak a levegőbe utaskilométerenként. A zöld szín jelöli a 21. század folyamán a 2 fok Celsius alatti globális hőmérséklet növekedési sztenderdeket betartó társaságokat, a sárga színnel a két fokot éppen betartó vállalatok vannak jelölve, narancssárgával vannak színezve a jelenlegi nemzetközi egyezmények vállalásait szem előtt tartók, és pirossal a normákat jelenleg alulmúló cégek.

Klímacélok? A legnagyobb szennyezők nem nagyon foglalkoznak ezzel


Forrás: TPI State of Transition Report 2019


Olajipar


A másik legjelentősebb széndioxid kibocsátással bíró ágazat az olajszektor, mely a világon az üvegházhatású gázok emissziójának 33 százalékáért felelős. A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint a globális olajtermelésnek 2040-ig 30 százalékkal kellene mérséklődnie, hogy egy 2 fok Celsiusnál alacsonyabb globális átlagos hőmérséklet növekedési forgatókönyv valósuljon meg a bolygónkon. A tőzsdén jegyzett nagy olajtársaságok piaci kapitalizációja eléri a 3300 milliárd dollárt, mely a világ összes részvénye értékének az 5%-át teszi ki. Ez azért kedvező hír, ugyanis a befektetők szemléletének változása erőteljesen ösztönözheti az olajóriásokat az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklésére. A tanulmány alapján általánosságban megjegyezhető, hogy az európai olajtársaságok sokkal környezettudatosabbak, mint amerikai társaik.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a vizsgált nagy olajtársaságok messze el vannak maradva még a párizsi egyezményhez képest is, nemhogy a két fok Celsius-os vállaláshoz képest. Jól látszik, hogy az egy megajoule energia előállításához szükséges széndioxid kibocsátása a társaságoknak messze a vastag fekete és a szaggatott vonalak felett helyezkedik el.

Klímacélok? A legnagyobb szennyezők nem nagyon foglalkoznak ezzel


Forrás: TPI State of Transition Report 2019
Címlapkép: Sean Gallup/Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium