Lengyelország az amerikaiakkal építene atomerőművet

MTI
2018. november 9. 08:44    
nyomtatás
 
Az atomenergiára, a gázszállítások diverzifikációjára és a kiberbiztonságra vonatkozó, megerősített energiaügyi együttműködést célzó nyilatkozatot írt alá Varsóban Krzysztof Tchórzewski lengyel és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter. A dokumentum egyebek közt a lengyel és az amerikai atomenergetikai cégek együttműködésének támogatásáról szól az atomerőművek építésében. Rámutatva az atomerőmű-építés technológiai és pénzügyi vonatkozására, a lengyel miniszter úgy látta: az amerikai partnerekkel mindkét téren meg lehetne állapodni, bár az ügy még messze van a végkifejletétől.


Tchórzewski a nyilatkozat aláírását követő sajtóértekezleten megemlítette a lengyel atomerőmű építésének tervét. Elmondta, a lengyel-amerikai atomenergetikai együttműködésről Rick Perry csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is tárgyalt. A lengyel energetikai tárca korábbi bejelentései szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el valamelyik észak-lengyelországi helyen. A minisztérium nemrég a lengyel atomenergetikai program módosítási javaslatát készítette el, ezt a lengyel kormány a tervek szerint ez év végéig vitatja meg.

A gázszállításokat illetően a közös nyilatkozat megemlíti a közép-európai energiabiztonságot növelő infrastrukturális fejlesztések támogatását, az energiaforrások diverzifikációját az olyan projektek révén, mint amilyen a Lengyelországot a norvég gázmezőkkel Dánián keresztül összekötő Baltic Pipe földgázvezeték, a balti-tengeri Swinoujsciében működő lengyel LNG-kikötő, a kaszpi-tengeri gázt Oroszorágot kikerülve Európa felé szállító Déli Gázfolyosó, illetve a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó (BRUA).

A dokumentum szerint Lengyelország és az Egyesült Államok közösen tennének lépéseket az olyan, politikai nyomásgyakorlás eszközének minősített projektek megakadályozására, mint amilyen az orosz-német kezdeményezésként létesülő Északi Áramlat-2, illetve a szintén az orosz Gazprom részvételével épülő Török Áramlat második ága. A felek fontosnak tartják a közép- és a kelet-európai országokat, ezen belül Ukrajnát érintő gázszállítások és gáztranzit folyamatosságának biztosítását.

Miközben a lengyel kormány elgáncsolná, a Török Áramlat beruházás a magyar kormány gázellátásra vonatkozó terveinek fontos része, a kabinet szeretné elérni, hogy a vezeték egyik ága Magyarországot is érintse. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb október végén állt ki a gázvezeték mellett, egyúttal kettős mérce alkalmazásával vádolva meg az Északi Áramlat 2 projekttel szemben a Török Áramlat projektet nem támogató Európai Bizottságot.

Perry Varsóban közép-európai körútját kezdte el csütörtökön. Reggel Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt jelen volt azon a huszonnégy évre szóló szerződés aláírásánál, amelyet a lengyel PGNiG állami gázszolgáltató és a Cheniere Marketing International amerikai gázkitermelő és gázszolgáltató kötött az LNG szállítására. Pénteken Perry a swinoujsciei gázkikötőbe látogat az energiabiztonságért felelős lengyel államtitkár, Piotr Naimski kíséretében.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jövőre megtelik élettel a BudaPart (x)

A többfunkciós városnegyed időt és pénzt spórolhat. 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar alapítású WebEye (x)

Folyamatos fejlődés és innovatív megoldások - az út a sikerhez. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium