Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot

2018. június 8. 10:20    
nyomtatás
 
Visszavetheti a globális naperőmű telepítéseket és a napenergia ipart Kína lépése, amellyel az idei évre felfüggesztette újabb, közüzemi naperőmű-beruházások támogatását. Ez pedig rossz hír a napelemek, vagyis az úgynevezett fotovoltaikus panelek és a naperőművek egyéb alkatrészeinek gyártói számára. A hatalmas kínai belföldi kereslet globális piacról történő kivonása miatt jelentős kínálati többlet alakulhat ki, ami kedvezőtlenül hathat a napenergia iparban aktív vállalatok részvényárfolyamaira is - figyelmeztet a Goldman Sachs.

Kereskedés Goldman Sachs-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az iparág a piaci ciklikusságot követve bőséges kínálatot épített fel az elmúlt időszakban, a kínai intézkedés pedig alkalmas arra, hogy a piacot a hanyatló ciklusba taszítsa. A fotovoltaikus paneleket és egyéb alkatrészeket vásárló és telepítő befektetők számára ugyanakkor ez jó hír lehet, mert a panelek árának jelentős, akár több tíz százalékos csökkenését is eredményezheti - mondta Szolnoki Ádám, a MANAP magyar napelemes iparági egyesület elnöke a Portfolio tegnapi Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 című konferenciáján.

Kína az előző héten döntött úgy, hogy felfüggeszti a nagyméretű naperőművek támogatásait 2018 további hónapjaira, az erőműveket pedig kötelezte arra, hogy áraikat kompetitív aukciókon való részvétellel határozzák meg.

A fotovoltaikus panelek és egyéb naperőmű-alkatrészek kínai piaca 40 százalékkal eshet vissza a lépés hatására a Goldman Sachs szerint, márpedig a kínai a globális piac mintegy felét teszi ki. Az iparágra nehezedő nyomást fokozza, hogy más nagy országokban is lassulhat a napenergia termelése, így például Japánban, Indiában és az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump elnök vetett ki importtarifákat a behozott fotovoltaikus panelekre.
Az idei globális naperőművi kapacitás telepítések ezért 24 százalékkal maradhatnak el a tavalyitól a Goldman várakozása szerint. Mindeközben a teljes ellátási láncot tekintve 12-32 százalékos kínálatnövekedést valószínűsít, amelyből a napelem-cellák kínálata 24-32 százalékkal bővülhet.

Mindezt figyelembe véve a bank jelentősen rontotta a gyártók kilátásait. A tavalyi bevételei 37 százalékát a kínai piacon realizáló JinkoSolar tizenkét havi célárát 15 dollárról 10 dollárra vágta vissza. Az árfolyam csütörtökön 3,4 százalékkal gyengült.

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot


A First Solar célárát 75 dollárról 48 dollárra mérsékelte a Goldman, aminek hatására a papír 5,5 százalékot veszített árfolyamából csütörtökön.

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot


A Canadian Solar semleges vételi besorolása ugyan maradt, de a célár itt is jócskán, 18 dollárról 13 dollárra csökkent.

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot


A kínai intézkedés, illetve az ennek eredményeképpen várható alacsonyabb alkatrészárak ugyanakkor értelemszerűen kedvező befolyást gyakorolhatnak a napenergiát termelő és értékesítő vállalatok árfolyamaira, így az ilyen tevékenységet folytató Sunrun és Vivint Solar papírjait a bank vételre ajánlja.

(CNBC)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium