Új idei csúcsra drágult az olaj

2019. február 14. 14:15    
nyomtatás
 
Tovább drágul az olaj csütörtökön, a Brent árfolyama újabb idei csúcsot ért el.


A Brent spot jegyzése több mint 1 százalékkal emelkedve 64,50 dollár körül áll csütörtök délután. Legutóbb 2018 november közepén járt hasonló magasságban az árfolyam.

Új idei csúcsra drágult az olaj


A WTI jegyzése ugyanakkor közel hasonló mértékű drágulással az 55 dollárt közelíti.

Új idei csúcsra drágult az olaj


Az árak idén eddig mintegy 20 százalékkal erősödtek, nagyrészt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő olajországok közös, összességében napi 1,2 millió hordós kitermelés-csökkentési intézkedésének hatására. Az OPEC kedden közölte, hogy januárban közel 800 ezer hordóval csökkent a kitermelése decemberhez képest, amikor is mintegy 750 ezer hordós visszaesés volt az olajkartell együttes termelésében.

Az árfolyamok emelkedéséhez Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének szavai is hozzájárultak, aki szerint a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások "nagyon jól" haladnak. Emellett a váratlanul erőteljes kínai exportadat, illetve a kínai olajbehozatal éles emelkedését mutató importadat is támogatja a vételi kedvet.

Az erősödés annak ellenére folytatódik, hogy a szerdai hírek szerint a tengerentúli olajtartalék 2017 novembere óta a legmagasabb szintre emelkedett az előző héten, a várt 2,7 millió hordó helyett 3,6 millió hordóval, miközben a benzintartalékok szintén új csúcs közelébe, 258,3 millió hordóra nőttek.

Szintén az árak emelkedése ellen hat, hogy szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közölte, a globális olajpiaci keresletnek az OPEC kitermeléscsökkentése, valamint a venezuelai és az iráni szankciók kínálatot korlátozó hatása ellenére is nehéz lesz lépést tartania a kínálat elsősorban OPEC-en kívüli bővülésével 2019-ben. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége ugyanakkor azt közölte, az Egyesült Államok olajtermelése a korábban vártnál is gyorsabban növekedhet.

Goldman: alulbecsülik a feltörekvék olajszomját

A Goldman Sachs az árfolyamok további mérsékelt emelkedésére számít, prognózisa szerint a Brent árfolyama a második negyedévben átlagosan 67,50 dollár körül alakulhat. A bank elemzői úgy vélik, az olajpiaci szereplők által tekintett előrejelzések túlságosan borúsan ítélik meg a globális kereslet idei kilátásait, és elsősorban a feltörekvő gazdaságok keresletét érdemben alulbecsülik. A Goldman idén 1,4 millió nap/hordós globális keresletbővülést vár, összhangban a Nemzetközi Energiaügynökség várakozásaival, de meghaladva az OPEC 1,24 millió hordós prognózisát.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium