Nemet mond a pálmaolajra az EU - Fontos alku született a kivezetésről

2018. június 14. 09:28    
nyomtatás
 
Váratlan áttörést sikerült elérni az EU jövőbeni megújuló energia politikájának kialakítását célzó tárgyalásokon. Az Európai Parlament, valamint a tagállamok csütörtök reggelre elért kompromisszuma értelmében 2030-ra az Unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni. A tárgyalások ugyanakkor egyelőre nem vezettek eredményre az energiahatékonysági direktíva tekintetében.


A tárgyalás az Euractiv beszámolója szerint egész éjjel tartott, azzal együtt, hogy éjfél után a tolmácsok már nem álltak rendelkezésre.

A megújuló energia direktívára vonatkozó megegyezés értelmében a 2030-ra elérendő 32 százalékos megújuló célt legkésőbb 2023-ig felülvizsgálják. A most meghatározott célszámmal azonban a tárgyalók valószínűleg kihozták a maximumot lehetőségeikből, miután Németország hétfőn egyértelművé tette, nem tud támogatni egy 32 százalékot meghaladó célkitűzést.

A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a megújuló energia szállítás-közlekedési ágazatban betöltendő szerepére vonatkozik, a most meghatározott cél 14 százalékos részarányt ír elő 2030-ra. A célszám remények szerint hozzájárulhat az elektromos járművek elterjedéséhez.

Ugyancsak a szállítás-közlekedési ágazatra vonatkozóan a megállapodás úgy rendelkezik, hogy 2030-ig teljesen meg kell szüntetni a pálmaolaj használatát a területen, első lépésként a jelenlegi szinten maximalizálva a pálmaolaj-importot. Bár az intézkedés elsődleges célja az erdőirtások csökkentése, a maláj és indonéz kormányokat vélhetően megtorló jellegű kereskedelmi válaszlépésekre sarkallja. (A pálmaolaj élelmiszer-ipari felhasználásáról nem rendelkezik az anyag, ezt a problémát jelenleg fenntarthatósági kritériumok meghatározásával igyekszik kezelni az EU.)

A megállapodás az olyan első generációs bioüzemanyagok használatát is korlátozza, mint a jellemzően az EU területén előállított etanol; a tagállamok a 2020-ra elért termelési szintjeiket nem léphetnék át a későbbiekben sem. Az úgynevezett második generációs, nem élelmezési célú növényekből előállított bioüzemanyagok részarányát pedig 3,5 százalékban határoznák meg.

Az úgynevezett saját felhasználású megújuló energia esetében a megállapodás 25 kilowattig kivonná a hálózati csatlakozási díjfizetési kötelezettség alól a tipikusan háztartási, illetve kisebb cégek által telepített kiserőműveket.

A közösség jelenlegi, úgynevezett 2020-as klíma- és energiacsomagja három fő célt jelölt ki az EU elé, ezek értelmében az üvegházgáz-kibocsátást az 1990 előtti szintekhez viszonyítva 20 százalékkal kell mérsékelni; az energiahatékonyságot 20 százalékkal kell javítani; illetve a megújulók részarányát a végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra kell növelni.

(Euractiv)

Címlapkép: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium