szerző

Itt van Varga fontos döntése, minden magyar bankszámláját érinti

2019. március 13. 13:15  english version   
nyomtatás
 
A tranzakciós illeték a lakossági átutalások esetében - a 20 ezer forint feletti részre - évente 800 forint lesz, az idei csonka évre pedig 400 forintot kell fizetniük a bankoknak - áll a Varga Mihály által kedden benyújtott törvényjavaslatban. Ez alsó hangon 4-5 milliárd forint adókönnyítést jelent a szektornak. Ha átmegy a parlamenten a javaslat, akkor kijelenthetjük: az összes szabályozói akadály elhárult az átutalások csomagárazása előtt, ami pedig az azonnali fizetési rendszerre épülő új fizetési szolgáltatások elterjedésének egyik alapvető feltétele.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára "Fehéredő gazdaság, készpénzmentes Magyarország" címmel tart előadást május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!A Varga Mihály pénzügyminiszter által kedden este benyújtott pénzügyi salátatörvény szerint változik a lakossági utalások esetén a tranzakciós illeték mértéke és alapja:

az illetékmentesség a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részre egységes lesz az illeték mértéke, 800 forint. A törvényjavaslat szerint az évi 800 forintos illeték az átutalások számától független, idén, a csonka évre 400 forintot állapítottak meg.

Itt van Varga fontos döntése, minden magyar bankszámláját érinti


Azoknál a számláknál tehát, ahol 20 ezer forint alatti összegeket utalnak csak az ügyfelek, teljesen mentesülnek az illeték alól a bankok. A díj nagyságrendileg a bankkártyás díjak illetékmértékéhez igazodik.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint évente 12-13 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizet a bankszektor a lakossági átutalások után. Ez csökken egyrészt a 20 ezer alatti átutalásokra vonatkozó illetékmentességgel, illetve

a lakossági számlák száma alapján ha minden számlánál legalább évente egy 20 ezer feletti utalást végrehajtanak, akkor legfeljebb 7,7 milliárd forint illetéket kell fizetniük a bankoknak a lakossági szegmensben. Mindebből következik, hogy évente legalább 4,3-5,3 milliárd forinttal csökken a bankszektor illetékterhe.


A Pénzügyminisztérium által kiadott közlemény azt írja, a salátatörvény akár 27 milliárd forintot is hagyhat az emberek zsebében, melyből 13-17 milliárd forint a kamatadóhoz kapcsolódó könnyítésnek tudható be, vagyis

a lakossági tranzakciós illeték változása miatti könnyítés a PM becslése szerint tehát akár 10-13 milliárd forintra is rúghat.


Bár adatokkal erről nem rendelkezünk, szerintünk nem életszerű, hogy a lakossági számlák csupán elhanyagolató töredékénél történne egy egész év alatt 20 ezer feletti átutalás. A PM által említett 13 milliárdos könnyítés ugyanis csak úgy adódhatna, ha a lakossági átutalások teljesen illetékmentesen zajlanának a változásoknak köszönhetően. Valószínűleg az általunk becsült minimum és a PM által becsült maximum között alakul majd a tehercsökkenés mértéke.


Itt van Varga fontos döntése, minden magyar bankszámláját érinti


A mostani javaslaton felül idén január 1-től a GIRO Zrt. is csomagárazásra tért át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben.

Mindez azt jelenti, hogy e két intézkedéssel (kiegészítve a 20 ezer forintig történő illetékmentesség könnyítéssel) a bankok előtt az utolsó, általuk rendszeresen emlegetett akadály is elhárul az elől, hogy az átutalásokat csomagban árazzák a jelenleg jellemző tranzakciónkénti és a tranzakció értékéhez kötött árazással szemben.

Itt van Varga fontos döntése, minden magyar bankszámláját érinti


Ez azért is lenne fontos, mert nyár közepén indul el az azonnali átutalási rendszer, amelyre új fizetési szolgáltatások épülhetnek, például személyek közötti fizetés (mobilszámra vagy e-mail címre való utalással), vagy bolti mobilfizetés (pl. QR-kódos megoldással), vagy éppen a sárga csekket kiváltani képes fizetési kérelemmel. Ezeknél az új szolgáltatásoknál az eddig domináns tranzakciós darabszám és érték alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalási díjjal kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

Itt van Varga fontos döntése, minden magyar bankszámláját érinti


Nem tudhatjuk, hogy a bankok a lépések hatására átállnak-e a csomagáras számlakonstrukciókra, és azt sem, hogy a könnyítés egészét vagy egy részét átadják-e az ügyfelek részére. Ugyanis a tranzakciós illeték alanyai nem az ügyfelek, hanem a pénzintézetek, így akár azt is megtehetik, hogy egyetlen fillért sem adnak át a könnyítésből. Ugyanakkor a piaci verseny jó eséllyel ki fogja kényszeríteni a bankoktól, hogy csökkentsenek a díjaikon, illetve racionális döntés lehet, hogy változtassanak az eddigi árazási modelljükön. A csomagárazás azon is segíthet, hogy a bankszámla-ajánlatok jobban összehasonlíthatóvá, és akár olcsóbbá váljanak.


2019.03.04 11:25 Korlátozni kell a készpénzt, hogy megvalósuljon a kormány terve
2019.02.27 12:14 Így csökkentené az MNB a tranzakciós illetéket!

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára "Fehéredő gazdaság, készpénzmentes Magyarország" címmel tart előadást május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Így lehetnek sikeresek a magyar startupok (x)

Kreatív, piacképes és energiahatékony fejlesztéseket keres az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium