szerző

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége

2018. június 15. 05:33    
nyomtatás
 
Nemzetközi hódításra készül az Ant Financial, a világ legnagyobb fintechcége. A fintech juggernautként és fintechtitánként is emlegetett kínai vállalatba valóságosan öntik a pénzt a befektetők, épp most zárta le minden idők legnagyobb, 14 milliárd dolláros tőzsdén kívüli forrásbevonási körét, így a cég már több mint másfélszer annyit ér, mint a Goldman Sachs vagy a Morgan Stanley. Az Ant Financial felforgathatja nemcsak az e-kereskedelmi és a mobilfizetési piacot, hanem a bankszektort és a vagyonkezelést is. Megnéztük, mit tud az Ant Financial - miért jelent veszélyt és miért örülhetünk a gigantikus kínai cég hódításának.

Kereskedés Alibaba-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Több mint egy mobilfizetési cég


Az Ant Financial az Alibaba nevű kínai e-kereskedelmi cég fizetési rendszerét, az Alipayt üzemelteti. 2014-ben (az Alibaba tőzsdei bevezetése előtt) vált le anyacégéről, majd vette fel az Ant Financial nevet. Az Alibaba jelenleg kb. 33%-os tulajdonrésszel rendelkezik most a cégben. Az Ant Financial 2013-ban vette el a PayPaltól a világ legnagyobb mobilfizetési cégének járó címet.

Az Ant Financial ma már a következő szolgáltatásokat nyújtja:
 • Közel 500 ezer cég integrálta a mobilfizetési megoldásukat, 65 bankkal és pénzügyi intézménnyel működnek együtt (többek közt a Visával és a MasterCarddal is), évente mintegy 1700 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítanak le, ami a magyar GDP közel tizennégyszerese.
 • Bár a fizetési rendszer alapját egy mobiltárca képezi, mellyel QR-kódok és arcfelismerés segítségével lehet fizetni, van lehetőség csekkbefizetésre, hitelkártyafeltöltésre, jegyvásárlásra, ételrendelésre, büntetések befizetésére, TV-szolgáltatások megrendelésére, az Uberhez hasonló fuvarozási szolgáltatások megrendelésére és digitális dokumentumok tárolására is az Alipayen belül Kínában.
 • Mindehhez egy online bankszámla is társul, melyről lehet átutalásokat (helyi és nemzetközi) indítani, betétet elhelyezni, biztosítást kötni. Van lehetőség személyek közti (peer-to-peer) hitelezésre is.
 • Online vagyonkezelési platformot működtetnek, övék a világ legnagyobb pénzpiaci alapja, a Jue Baó is, melyben március végi adatok szerint mintegy 268 milliárd dollárnyi vagyon forog - ez a teljes magyar befektetési alapokban kezelt vagyon mintegy tízszerese.
 • A Sesame Credit hitelbírálati rendszert is ők üzemeltetik.
 • Működtetnek egy olyan platformot is, amely a felhasználó széndioxid-kibocsátását méri, az Ant Forestet - ebben "energiapontokat" lehet gyűjteni, melyekkel virtuális, később pedig valódi fákat lehet ültetni. Az AliPay mintegy 230 millió ügyfele használja ezt a szolgáltatást.
 • Az Alipay lehetőséget biztosít más szolgáltatók termékeinek integrálására is.

Az Ant Financial tehát egy komplex pénzügyi ökoszisztéma, amely a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi cégének, az Alibabának több százmilliós kínai ügyfélbázisából kiindulva kezdett páratlan expanzióba.


Rengeteg pénzről van szó


Az Ant Financial a múlt pénteken zárta le a történelem legnagyobb forrásbevonási körét, mely során 14 milliárd dollárnyi friss tőkére tettek szert, hogy nemzetközi expanziójukat finanszírozni tudják. A forrásbevonás lezárultával
az Ant Financial mintegy 150 milliárd dolláros értékeltséget ért el.

Ez azt jelenti, hogy a cég már a hatodik legnagyobb pénzügyi intézménnyé nőtte ki magát Kínában, miközben értéke 50%-kal nagyobb, mint a Morgan Stanleyé vagy nyugati riválisáé, a PayPalé.

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége


Az expanzió célja, hogy a következő években 2 milliárdos ügyfélállományra tudjon szert tenni a kínai vállalat, jelenleg körülbelül 600 millió ügyfelük van. Ez lényegesen nagyobb, mint az az ügyfélállomány, melyet amerikai, európai, indiai és orosz riválisaik fel tudnak mutatni. Egyedül helyi konkurensük, a WeChat appot fizetési rendszerré továbbfejlesztő Tencent előzi meg őket ügyfélszámban, a közel egymilliárdos WeChat-ügyfélbázis viszont nem csak fizetésre használja ezt az alkalmazást.

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége


A Tencent és az Ant Financial a legfrissebb, 2016-os adatok alapján a kínai mobilfizetési piac mintegy 92%-át a kezében tartja - a 18 500 milliárd renminbis tortából az AliPay mintegy 10 200 milliárd renminbis szeletet ki tudott hasítani magának. Érdemes megjegyezni, hogy a Tencent elég durván növekszik: 2014-ben még csak a piac 8,9%-át tartották a kezükben, míg az AliPay egy 79,9%-os szelet fölött uralkodott.

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége


Persze a torta is egyre nagyobb, hiszen Kínából gyakorlatilag szépen lassan száműzik a nem mobilfizetéssel lebonyolított online tranzakciókat:

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége


Ez jól látszik az AliPay által lebonyolított tranzakciós volumenen is: bár tavaly enyhe megtorpanást tapasztalhatunk (főleg a Tencent térnyerése miatt), öt év alatt 23-szorozni tudta a mobilfizetési tranzakciós volumenét a fintechtitán, persze a 2012-es bázis is viszonylag alacsony.

Rögtön négy iparágat roppanthat össze a bankok rettegett ellensége


Érdekes, hogy egyébként a szép számok ellenére az Ant Financial veszteséges. Főleg a Tencenttel való verseny, a technológiai fejlődés és a növekvő marketingkiadások vitték el a bevételt, melynek pontos értékét nem tették közzé.

Az Ant Financial
 • a kereskedők költségterheléséből (max. 1,2%, kisebb eladók esetén viszont ingyenes),
 • a hitelkártyacégektől,
 • illetve a banki szolgáltatásokból (alapkezelés, hitelezés, vagyonkezelés, megtakarítások) szerzi bevételét.

Amúgy várhatóan tőzsdei bevezetésre is készül a fintechtitán, legtöbben azt várják, hogy Kínában vagy Hongkongban vezetik majd be részvényeiket, melyre akár a jövő év elején sor kerülhet (anyavállalatát, az Alibabát a New York-i tőzsdén vezették be 2014-ben).

Retteghetnek Európa és Amerika nagyjai


Az Ant Financial expanziója azért lehet aggasztó az amerikai és európai cégeknek, mert
 • míg az amerikai mobilfizetési piac mérete 49,3 milliárd dollár volt tavaly, a kínai mobilfizetési cégek 12 800 milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolítottak le. Az Ant Financialnek tehát stabil bázisa van az expanzióhoz a mobilfizetéssel még csak épp hogy ismerkedő nyugati világban és egy potenciális expanziónak már kiforrott technológiával állnak neki.
 • Hiába veszteséges, imádják a céget a befektetők; a legutóbbi rekordösszegű, 14 milliárd dolláros forrásbevonás is ezt bizonyítja, tehát bőven van pénzünk innoválni és terjeszkedni, míg az inkumbensek közül sokan még mindig a válság alatt felhalmozódott nem teljesítő hitelállománnyal és a kapcsolódó bírságokkal, illetve az alacsony kamatkörnyezettel küzdenek, mindez pedig a befektetőket is elijeszti.
 • Legnagyobb nyugati konkurensük drágábban nyújt fizetési szolgáltatást: míg az Ant Financial / AliPay maximum 1,2%-kal marzsolja meg a kereskedőket, a PayPal esetén a felső határ 3,4% + egy fix díj.
 • Nem véletlen, hogy az Anté a legnagyobb pénzpiaci alap a világon: tavaly körülbelül 3,9%-os hozamot fizettek, ami számottevően magasabb, mint bármi, amit az európai, amerikai, netán magyar pénzpiaci alapok hoznak - persze nyilván ennél az alapnál a jüan árfolyammozgásával és a kínai gazdaság plusz kockázataival is számolni kell.

A fenyegetések tükrében nem kizárt, hogy protekcionista lépést adnak a nyugati kormányok az Ant Financial expanziójára, hiszen volt már erre példa: a vállalat majdnem megvette az amerikai MoneyGramet is, az Egyesült Államok kormánya azonban blokkolta a tranzakciót. A nagy nyugati betörés eddig váratott magára.

A Portfolio cikksorozatot indított, melyben bemutatjuk a legnagyobb fintechcégeket; olvashat többek közt olyan innovátorokról, mint az N26, a Transferwise, a Raisin, a Erste George, a RobinHood vagy a Revolut. Írtunk többek közt még a legnagyobb banki blockchain-projektekről, illetve a nemzetközi és a magyar biztosítói innovációkról is.

Források: Reuters (1, 2), Payments.com, South China Morning Post, Statista, Yandex Money, Bank Innovation, China Internet Watch, Theseus, Walkthechat, Strait Times, Financial Times, Howdoesitmakemoney, PayPal, CGTN, Quartz, Medium.com, South China Morning Post.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium