szerző

Tovább csökkenti a kormány a tranzakciós illetéket?

2019. január 11. 18:44    
nyomtatás
 
Januártól a 20 ezer forint alatti átutalásoknál már nem szed tranzakciós illetéket az állam, ugyanakkor további csökkentésre legkorábban jövőre számíthatunk. A piac azt mondja, a kormánynak ezt a jól tejelő fejőstehenet kellene pihentetnie, és lehet, hogy hosszabb távon ez még segítene is a költségvetés hizlalásában.


A lakossági átutalásokra vonatkozó tranzakciós illeték csökkentését vagy eltörlését firtató újságírói kérdésre Varga Mihály a ma tartott évértékelő sajtóeseményen azt válaszolta:

Minden kezdeményezést és minden javaslatot meg szoktunk vizsgálni, a Bankszövetség javaslatai között már régóta szerepel az illeték csökkentése, ezt is meg fogjuk vizsgálni. Szeretném hangsúlyozni, hogy 2019-re elfogadott költségvetése van az országnak. Annak nem látnám most lehetőségét, hogy a parlament erőforrásait egy ilyen költségvetési módosítással kössük le. Megvizsgáljuk a javaslatot, ki fogjuk értékelni, és amennyiben szükséges, akár még a gazdaságélénkítő intézkedések között is mérlegelni fogunk egy ilyen lehetőséget.


Ez tehát azt jelenti, hogy a csökkentés nem kizárt, de erre már idén ne számítsunk, és egyelőre úgy tűnik, szó sincs eltörlésről még a lakossági átutalásoknál sem.


Pedig idén indul el nyár közepén az azonnali átutalási rendszer, amitől nagyon sokat vár a piac, felfutást az átutalásokban, új mobilos és személyek közötti fizetési megoldásokat, a bankkártya új, olcsóbb versenytársát. Az új rendszer szerintünk is komoly fegyver lehet a készpénz elleni, az elektronikus pénzforgalom melletti harcban.

A 20 ezer forintos tranzakciós illeték kalap nem tűnik túl bőkezűnek, hiszen ma már egy közepesen nagy bolti bevásárlás is e feletti nyugtával végződhet, így például a bolti mobilfizetési megoldásoknál még mindig bajban lehetünk majd, hogy mivel fizetünk.

De lássuk be: 2019-ben a terv szerint 228 milliárd forintot szed be az állam a tranzakciós illetékkel majdnem észrevétlenül, és egy ilyen kiválóan tejelő fejőstehenet egyik kormány sem küldene a vágóhídra. De elképzelhető, hogy egy kis pihentetés - vagyis egy magasabb illetékmentes kalap - jót tenne neki. Így hosszabb távon az elektronikus pénzforgalom felpörgésével a tranzakciós illeték képzeletbeli tehene is hízhatna, akárcsak a költségvetés.Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium