Jól indult az év a Rábánál

2019. május 15. 19:15    
nyomtatás
 
Szerdán közzétette első negyedéves beszámolóját a Rába a magyar tőzsde zárását követően, így kiderült: a vállalat árbevétele érdemben növekedett, amelyben meghatározó szerepe volt a Járműalkatrész és a Jármű üzletágnak. Utóbbi ráadásul kiemelkedő forgalombővülést produkált a belföldi értékesítés tekintetében, igaz, ebben a katonai szegmens ciklikus értékesítése meghatározó volt. A magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak tovább emelkedtek, ennek ellenére a társaság képes volt arra, hogy az összes fontos soron érdemi növekedést érjen el.

Kereskedés Rába-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


A Rába árbevétele 14,7 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak tovább emelkedtek, ezek meghatározó szerepet játszottak abban, hogy a bruttó fedezet 2,3 százalékponttal, 20,2 százalékra csökkent. A vállalat EBITDA-ja 1,44 milliárd forint volt, amely több mint 38,4 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest, az üzemi eredmény 930 millió forint volt, amely 69,1 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. A Rába teljes átfogó jövedelme közel 744 millió forint volt, szemben a 2018 első negyedévében elért közel 396 millió forintos értékkel. A nyereséges működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 6,1 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke így elérte az 1 604 forint/részvény értéket.

Jól indult az év a RábánálA Jármű üzletág sokat segített


A Rába beszámolójában kiemelte, hogy az első negyedévben csak az európai és az amerikai nehéz tehergépjármű-piacon volt élénk a kereslet, a többi releváns piacán visszaeső kereslettel szembesült a vállalat. A legnagyobb árbevételt realizáló Futómű üzletág értékesítési szerkezete jól tükrözte ezeket a piaci folyamatokat, összességében az értékesítési forgalom 1,1 százalékos növekedést ért el. Az Alkatrész üzletág viszont a piaci keresletet meghaladó mértékben tudta bővíteni árbevételét a tavalyi év azonos időszakához képest, a növekedés mértéke 21,2 százalékot ért el. A Jármű üzletág kiemelkedő forgalombővülést realizált belföldön, amely a katonai szegmens ciklikus értékesítésével volt magyarázható. Emellett az üzletág a polgári szegmensben is növekedett, amelynek köszönhetően összességében 65,1 százalékos árbevétel növekedést ért el 2019 első negyedévében.

Mindezek együttes hatására a Rába árbevétele közel 14,7 milliárd forint volt az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest.


Jól indult az év a Rábánál


Jól indult az év a RábánálA Rába közel 3 milliárd forintos bruttó eredményt ért el az első negyedév során, amely közel 6,4 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. Viszont a magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak is tovább emelkedtek, amelyek fontos szerepet játszottak abban, hogy a bruttó fedezeti szint 2,3 százalékponttal, 20,2 százalékra csökkent 2019 első negyedévében.

A Rába EBITDA-ja a költségek oldaláról jelentkező nyomás ellenére kicsivel több, mint 1,44 milliárd forint volt, amely 38,4 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A Rába EBITDA marzsa 9,8 százalék volt 2019 első negyedévében, amely 1,4 százalékpontos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. Az üzletágak tekintetében a Futómű üzletág 502 millió forint, a Járműalkatrész üzletág 297 millió forint, a Jármű üzletág pedig 599 millió forint EBITDA-t realizált.

A vállalat valamennyi üzletága nyereséget termelt üzemi szinten, így a Rába 930 millió forint üzemi eredményt ért el, amely több mint 69 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest. Az egyes üzletágak közül a Futómű 220 millió forint, a Járműalkatrész 178 millió forint, míg a Jármű 540 millió forint üzemi eredménnyel járult hozzá a csoportszintű üzemi eredményéhez.

Jól indult az év a RábánálA Rába nettó pénzügyi eredménye közel 7 millió forint veszteség volt, szemben az egy évvel korábban realizált közel 24 millió forintos veszteséggel. A Rába adózott eredménye pedig közel 744 millió forint nyereséget mutatott, a 2018 első negyedévében elért több mint 396 millió forintos nyereséggel szemben.

Jól indult az év a RábánálNőtt a nettó hitelállomány


A Rába negyedéves beszámolójában jelezte, bár a nettó hitelállomány növekedést mutat, ez megfelel a társaság által előre jelzett pályával, a növekedést befolyásoló tényezőket folyamatosan kontroll alatt tartják. A nyereséges operációnak, a bővülő értékesítéssel összefüggésben növekvő működő tőkének, valamint a stratégiai jelentőségű beruházások finanszírozásának eredőjeként a nettó hitelállomány szintje 8,9 milliárd forintot ért el. A nettó hitelállomány változásához hozzájárult még a készpénzmozgással nem járó, az árfolyamok alakulásából eredő hitelek átértékelése 8 millió forint értékben.

Mit mondott a menedzsment?


A 2019-es év több szempontból is mérföldkő társaságunk életében: idén "élesedik" a 2016-ban elindított technológiafejlesztési és kapacitásbővítő beruházásunk, amellyel kulcskompetenciánk fenntartható versenyképességét teremtjük meg. Ugyancsak idén, éppen a tegnap, a Rába tőzsdei bevezetése óta első alkalommal akvizíciós megállapodást írtunk alá a Rekard Csoporttal. A vállalatvásárlás organikus növekedésünket-építkezésünket támogatja termékportfóliónk bővítésével és erőforrásaink gazdagításával
- emelte ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Olcsók vagy drágák a Rába-papírok?


Az árazás kapcsán elöljáróban egyrészt el kell mondani, hogy nem könnyű a Rábához hasonló méretű cégeket találni, a peer groupban szereplő vállatok jóval nagyobbak. Másrészt azt is hozzá kell tenni, hogy a Rábára vonatkozóan egyedül az OTP Bank által adott előrejelzések kerültek felhasználásra. A Rába-papírok a legtöbb szektortárséhoz hasonló EV/EBITDA mutatóval forognak, ugyanakkor ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy a cég esetében jelentős EBITDA növekedésre számít az elemzőház.

Jól indult az év a RábánálA Rába P/E alapon már drágának tűnik a peer group többi szereplőjéhez képest, ugyanakkor ehhez azt kell hozzátenni, hogy a magyar cégtől várják az egyik legnagyobb profitbővülést a közeljövőben.

Jól indult az év a RábánálAlig mozdult a Rába idén


A vállalat árfolyama 0,8 százalékot esett szerdán a keddi záráshoz képest, így 1175 forinton fejezte be a kereskedést. A teljes évet nézve pedig elmondható az is, hogy a Rába árfolyama valamivel több, mint 5 százalékot csökkent.

Jól indult az év a Rábánál

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium