Masszívan drágulnak a panellakások

2019. április 12. 18:58    
nyomtatás
 
2019 elején sem állt meg az ingatlanpiac. Magas tranzakciószámok, erős kereslet, továbbra is pörgő újépítésű szegmens jellemezte az elmúlt három hónapot. Az újépítésű ingatlant keresők már 4 fővárosi kerületben is milliós négyzetméterár feletti értékekkel találkozhatnak. Továbbra is folyamatos az ingatlanárak növekedése, elsősorban a panellakások drágulása szembeötlő, derül ki a havonta megjelenő Duna House Barométerből.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Továbbra sem csökken az ingatlant vásárlók száma, idén márciusban a tavalyi értékhez képest 250 darabnál is több adásvétel történt, mint 2018 azonos időszakában. Az első negyedévben így közel 37 ezer tranzakció zajlott a lakáspiacon, amely megközelítőleg megegyezik a tavalyi év első negyedéves mutatóival. A Duna House továbbra is erősödő ingatlanpiaci keresletre számít, amelyre kedvező hatással lehetnek a kormányzat családtámogatási lépései.

2019. első negyedévében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok iránt volt a legnagyobb a kereslet csak úgy, mint a tavalyi évben. A négyzetméterárak tavalyhoz képest kiemelkedően sokan nőttek, Budán az ingatlanok 82, Pesten pedig 41 százalékát 600 ezer forintos négyzetméteráron vagy az felett értékesítették, így a lakásárak is egyre inkább 40 millió forint fölé tolódnak.

Pest megyében a fővárosinál sokkal választékosabb képet mutat a lakásméret megoszlása, a 40-100 négyzetméter közötti ingatlanok egyaránt keresettek, míg a Közép-Magyarországon kívüli területeken Budapesthez hasonlóan a kisebb méretű lakásokat vették többségben. A négyzetméterárak ezzel ellentétben vidéken mutatnak kiegyenlítettebb képet, Pest megyében az ingatlanok negyede 400 ezer forintos négyzetméterár felett cserélt tulajdonost. A lakásárak messze elmaradnak a fővárosi értékektől.

Továbbra is nő a Duna House országos lakásárindex értéke, nominál értéken már 177 százalékponton állt az év első negyedévében, reál értéken pedig 131 százalékpontot ért el. Az országos panel árindex meghaladta a 200 százalékpontot, azaz 2008-hoz képest nominál értéken megduplázódott az ingatlanok ára. Reál értéken mérsékeltebb a növekedés, de már így is másfélszeres a panelek ára az országban, mint 11 éve. Az országos tégla árindex is rohamosan növekszik, nominál értéken 155, míg reál értéken 114 százalékpontra ugrott az első negyedévben. A keleti országrész árindexei jól láthatóan magasabban járnak, mint a nyugati árindexek, amelynek oka, hogy a keleti megyékben ingatlanpiaci szempontból több, jelentősebb város található, mint nyugaton. A kelet-magyaroszági panel árindex 218 százalékponton áll, míg nyugaton 160 százalékpontra nőtt a legfrissebb adatok szerint. Kelet-Magyarországon a tégla árindex 164 százalékpontra nőtt, nyugaton pedig 138 százalékpontot mért a Duna House, tehát a tégla ingatlanok esetében sokkal kisebb a különbség a két országrész között. A fővárosi panel árindex 230 százalékpontra nőtt nominál értéken az év első három hónapjában, reál értéken pedig 70 százalékponttal magasabb, mint 11 évvel ezelőtt. A tégla árindex is hosszú hónapok óta folyamatosan emelkedett, ennek ellenére messze elmarad még a panelek esetében mért értékektől, jelenleg 157 százalékponton áll.

Vidéken legnagyobb mértékben a keleti panelek ára nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, 40 százalékos áremelkedést követően már 300 ezer forint felett alakultak a négyzetméterárak. A nyugati országrészben a panelek ára 28 százalékkal emelkedett, és egyre jobban közelíti a 300 ezer forintos átlagos négyzetméterárat. A tégla lakások ára 25-27 százalékkal nőtt egy év alatt, Kelet-Magyarországon már jócskán 300 ezer forint felett van az átlagos négyzetméterár, míg Nyugat-Magyarországon hónapról hónapra közelíti ezt a határt. Az alku mértéke egyik esetben sem változott tavalyhoz képest számottevően. A fővárosi panelek esetében a pesti kerületekben volt nagyobb mértékű az áremelkedés (33%), szemben a budai kerületekkel, ahol már 550 ezer forintnál is magasabban jár az átlagos négyzetméterár. Budapesten tégla ingatlanok esetében már 750 ezer forinthoz közelít a négyzetméterárak átlaga, legalábbis a budai és a belvárosi kerületekben, de a külsőbb pesti kerületekben is 600 ezer forint közeli az átlagérték.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium