Nagyra nőne Mészárosék ingatlancége, osztalékot még évekig nem fizetnének

2018. június 7. 09:24    
nyomtatás
 
Valamelyest váratlanul ötéves stratégiával állt elő az Appeninn, amiben nagy növekedést vázolnak, amihez a forrást akár újabb részvénykibocsátással vonnának be, osztalékot viszont akár még évekig nem fizetne az Appeninn.

Az Appeninn részletes stratégiája itt érhető el.

Kereskedés Appeninn-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mi van most az Appeninnben?


  • A vállalat ingatlanjaiban a kiadható terület 82 233 négyzetméter, ennek 59 százaléka iroda, 25 százaléka kiskereskedelmi, 16 százaléka pedig logisztikai terület.
  • A portfólió bruttó eszközértéke 101,2 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 32 milliárd forint a bejelentett apportok és SPAR vásárlás figyelembe vételével.
  • A 15 legnagyobb bérlő adja az éves árbevétel 80 százalékát, a 2 legnagyobb bérlő a SPAR és a Takarékbank, a 15 legnagyobb között van még a Magyar Telekom, a Konzum, a Posta Biztosító és a Hunguest Hotels is, egyik bérlő sem adja az árbevétel több mint 5 százalékát.


A jelenlegi ingatlanportfólió részletes számai a következők:

Nagyra nőne Mészárosék ingatlancége, osztalékot még évekig nem fizetnének
Klikk a képre!

Forrás:Appeninn

Mik a tervek?


A vállalat a következő öt évben további ingatlanok megvásárlásával, illetve fejlesztésével kívánja növelni a portfolióját, a stratégiai terv alapján a tavalyi év végi 63 millió euróról 660 százalékkal 479 millió euróra nőhet az ingatlanok bruttó eszközértéke. Jelenleg 82 ezer négyzetméter a kiadható terület, idén év végére közel 88 ezerre, 2022 év végére pedig közel 242 ezer négyzetméterre nőhet a bruttó kiadható terület.

A növekedés nagy részét új irodák vásárlása, és új kiskereskedelmi fejlesztések adhatják, a társaság összesen további 69 ezer négyzetméter "A" kategoriás irodaépülét vásárlását tervezi közel 10 százalékos hozamon az elkövetkező 2-3 évben, Magyarországon és a CEE régióban több mint 80 -100 közötti kiskereskedelmi egység fejlesztése 8,5-9,0 százalékos hozamon az elkövetkező öt évben, illetve ezek értékesítése 6,5-7,0 százalékos hozamon, több mint 35 ezer négyzetméter "A" kategóriás iroda fejlesztése az elkövetkezendő öt éves időszakban Budapesten. A kiadható terület növekedésével párhuzamosan az ingatlanbérbeadás árbevétele is nagyot emelkedhet a tervek szerint, a tavalyi 5 millió euróról 2022-re 31 millió euróra nőhet a bevétel, az EBITDA pedig 4 millió euróról pedig 68 millió euróra ugorhat.

Az Appeninn azzal számol, hogy a nettó eszközérték idén év végén 63 millió euró lehet, (~20 milliárd forint), 2022-ben pedig 230 millió euró lehet (jelenlegi árfolyamon 73 milliárd forint lehet). A társaság célja az, hogy a következő 5 évben az egy részvényre jutó nettó eszközérték 1000 forint fölé emelkedjen. A tervek között az is szerepel, hogy apport vagy tőkeemelés esetén a társaság új részvényeket bocsát ki, az üzleti terv azt is feltételezi, hogy 50 millió eurónyi tőkeemelésre kerülhet sor, apport vagy külső tőkebevonás keretében.

Korábban szó volt arról, hogy az Appeninn is szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakuljon, erre valószínűleg csak később kerül sor, hiszen a SZIT-ekkel szemben az az elvárás, hogy az eredményük több mint 90 százalékát osztalékként fizessék ki, viszont az Appeninn masszív növekedést tervez a következő években, a forrásokat beruházásokra összpontosítja, a stratégia szerint osztalékot csak 2020-tól fizethet a részvényeseknek.

Most akkor mit tudtunk meg?


A befektetők számára a fontosabb üzenetek a következők:
  • Ingatlanvásárlásokkal és fejlesztésekkel a mostaninál jóval nagyobbra nőhet az Appeninn.
  • A tervekben régiós terjeszkedés is szerepel.
  • A növekedéshez tőkeemelés és akár újabb részvények kibocsátása is szükséges lehet. (Az üzleti tervben 50 millió eurós tőkeemelés szerepel.)
  • Mivel a fókusz a növekedésen van, osztalékot először 2020-tól fizethet az Appeninn, ez alapján a SZIT-té alakulásra is csak évek múlva kerülhet sor.


Miért ilyen optimista a menedzsment?


Amellett, hogy az iparági környezet és a gazdasági kilátások alapvetően pozitívak, a stratégiából kitűnik, hogy az Appeninn erősen épít a Konzum-Opus csoporttal fennálló kapcsolatára:
  • A Konzum-Opus csoport támogatásával az Appeninn számára jelentős növekedési potenciál érhető el az akvizíciós lehetőségekben, és az ártárgyalásokban is.
  • A társaság a Konzum-Opus csoport kapcsolatrendszerének felhasználásával a prémium ügyfelek felé mozdulhat el a jelenlegi bérlői mixében, és az esetleges üresedések esetén az ingatlanokat a csoporton belüli cégekkel töltheti fel.
  • Az Appeninn a Konzum-Opus csoport méretéből és a várhatóan továbbra is kedvező finanszírozási környezetből adódóan alacsony költségű hitelfinanszírozáshoz juthat hozzá.


Hogy reagált az árfolyam?


Alapvetően jó a hangulat a magyar tőzsdén, ennek ellenére az Appeninn árfolyama több mint 2 százalékot esett a stratégia közzétételét követően, ami annak tudható be, hogy bár a cég vonzó növekedési sztorit vázolt fel, osztalékot viszont egyelőre nem fizetnek, ezt pedig azokat a befektetőket keseríthette el, akik a SZIT-sztori miatt vásárolták az Appeninnt.

Nagyra nőne Mészárosék ingatlancége, osztalékot még évekig nem fizetnénekCímlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium