Napelem mint nyugdíj-kiegészítés, avagy milyen lesz a jövő magyar energiaellátása?

2018. június 7. 15:42    
nyomtatás
 
A magyar energiaellátás jövőjével kapcsolatban számos kérdés vetül fel; folytatódhat-e a megújulók terjedésének jelenlegi trendje; vagy hogy hogyan alakulnak a villamosenergia-kereskedelmi árak és a szén-dioxid kibocsátási költségek. A következő 3-4 év olyan nagy tehnológiai és egyéb változásokat hozhat, amely körülmények között rendkívül nehéz a távolabbi jövőt előre látni vagy megtervezni az energiaszektorban. Ráadásul az egységesülő európai energiapiacra tekintettel nem is feltétlen csak a határokon belüli kapacitások és egyéb beruházások szerepe vizsgálandó annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy milyen lehet Magyarország energiamixe húsz év múlva - hangzott el a Portfolio konferenciájának hasonló című panelbeszélgetésében.


Óvatosan a szabálymódosítással!


Sok irányban nyitott még a magyar villamos energia rendszer jövőképe - mondta Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends könferenciájának "Milyen lehet a magyar energiamix 20 év múlva?" című panelbeszélgetésben. Nagyon izgalmas jövő előtt állunk a hivatal szemszögéből is; a magyar villamos energia rendszer kicsi, ezért minden nagyobb beruházásnak jelentős hatásai lehetnek a rendszerre. A megújulók súlyára vonatkozó célszám egyelőre bizonytalan, ahogyan a szén jövője is - ha ránézünk az EU ETS (szén-dioxid-kvóta) árakra, magyarországi erőművek jövőjével kapcsolatban is érdekes kérdések merülnek fel.

Nagyon sok minden függ az állam szerepvállalásától is; a Vértesi Erőmű évtizedes története is arra int, hogy nagyon óvatosan kell a jövőbeni szabályozás kialakításához nyúlni. Az elnökhelyettes szerint a megújulók szabályozása terén is újra kell gondolni bizonyos kérdéseket; a kormányzati cél a lehetőségek, adottságok és a támogatások összhangba hozása lehet. A jelenlegi energiapolitikai koncepció kialakítása kapcsán ismét megmutatkozott, hogy az akár nem is olyan régen előre jelzett pl. napenergia részarányt a végül megvalósult valóság többszörösen felülmúlja - fogalmazott Grabner, aki szerint ugyanakkor a nukleáris energiaforrásnak nyilvánvalóan nagy szerepe lesz a jövő magyar energiamixében.

Az atom után a szén jön Németországban


A naperőmű rendszerek perspektívája viszonylag egyszerű, a ma működő egységek pedig zömmel 20 év múlva is meglesznek - kérdés, mennyi épül még hozzá - fejtette ki a termelői perspektívát vizsgálva Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója. A piaci környezet biztosítottnak tűnik, a finanszírozási oldal is, így a befektetői oldal stabil befektetésnek tekinti a napenergiát Magyarországon. Ami a gázüzemű erőműveket illeti, szavai szerint azok az úgynevezett opcionalitás alapján kaphatnak szerepet a jövő energiamixében. A beruházási döntések jelenleg inkább arról szólnak, hogy fenntartsuk, korszerűsítsük-e a jelenlegi kapacitást; nem pedig, hogy építsünk-e újakat - véli Horváth, aki szerint
míg a 2020-as években még a gáztüzelésű erőművek, a 2030-as években viszont már az energiatároló rendszerek kerülhetnek előtérbe a rendszer kiegyenlítése terén.


Az energiaátmenetetet támogató egyéb tényezők - a 2020-as klímacél, az országok elkötelezettségei, az ellátásbiztonsági és költségcsökkentési szempontok - mindez arra utal, hogy 20 év múlva már 50 százalék fölé kerülhet a megújulók jelenleg 30 százalék körüli aránya az energiamixben - vélte Christian Redl PhD, az Agora Energiewende kutatója. A fejlődésnek azonban nyilvánvalóan van pár kritikus feltétele is, például az emisszió-kereskedelmi rendszer vagy a nagykereskedelmi áramárak alakulása, de például a 2018 második félévében az EU által megvitatásra kerülő új villamos energia direktíva is meghatározó lesz e szempontból. Németországról szólva elmondta, az ország jelenleg is a szén energiamixből való kivezetésén dolgozik, a politika, a gazdasági élet és a civil szervezetek álláspontjait is figyelembe véve.

Kína elintézte a napelemek árcsökkenését?


Pillanatok alatt történhetnek olyan dolgok, amelyek nagyon felgyorsíthatják vagy lelassíthatják, esetleg más irányba terelhetik a folyamatokat - mondta Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. Például a kínai kormány a hatalmas kínai napenergia-piaci korlátozásával várhatóan jelentős globális iparági hatást vált ki majd. Szolnoki Ádám szerint azzal, hogy Peking úgy döntött, 2018 további részében nem engedélyezi további, közüzemi napenergia-termelő kapacitások telepítését, vélhetően egy jókora, több tíz százalékos árcsökkenést idéz elő a globális napelempiacon.

Fontos, hogy míg korábban jellemzően központilag születtek a termelői kapacitások létesítésére vonatkozó döntéseket, várhatóan egyre inkább érvényesül e téren is a decentralizáció - hívta fel a figyelmet Tőkei Szabolcs, az enHome, az Elmű-ÉMÁSZ cégcsoport lakossági napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó tagjának üzletágvezetője.

Százezerszám települhetnének a háztartási kiserőművek


Az energiatermelő rendszerek létrehozására vonatkozó beruházási döntések motivációikban is rendkívül eltérőek: az átlagos lakossági ügyfél egyszerűen gondolkodik,
sokan nyugdíjas korukra spekulálva választják a napenergiát, mint egy stabil, kiszámítható jövedelmi forrást. Tőkei szerint akár több százezer olyan magyarországi háztartás is lehet, a melyik nagyobb átalakítást, akár napelemek telepítését tervezi

- ennek pedig nyilvánvalóan óriási hatása lehet az egész rendszerre. Egy kicsit mindenki keresi még a helyét ebben az új világban; számunkra nagy tanulság az elmúlt évek alapján, hogy a jelenlegi trend, a napenergia és a többi megújuló terjedése megállíthatatlannak tűnik - fogalmazott.

Pár év alatt meglehet a 2000 MW


A piaci árak a korábbi beruházási döntések eredményei, ezért hibás az a megközelítés, hogy az árakra vonatkozó prognózisok alapján döntünk beruházásokról - fejtette ki Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója. 10-15-20 éves megtérülésű projektekről beszélünk, amennyiben nem vesszük figyelembe az állami támogatásokat; ez pedig nem teljesen felesleges lépés, hiszen a szabályozás, dotáció, átvételi támogatási rendszerek gyakran még a fejlettebb nyugati államokban is gyorsan tud változni. A politika szerepe óriási, de a beruházási döntéseké is - nyilván nem függetlenül ez előbbitől. De a beruházási döntések nagyon eltérőek lehetnek, lásd pl. Paks 2, ahol egy nagy döntés kell, és majd kiderül, hogy jó döntést hoztunk-e - ezzel szemben a fotovoltaikus naperőmű beruházási döntések esetében sok pici döntésről, pár tízmilliós, egy-két százmilliós döntéseket. Mindemellett a technológia szerepe is rendkívül fontos, ami például a napenergia termelési költségek zuhanásában vagy az energiatároló megoldások előretörésében is tükröződik.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese szerint elérhető, hogy a 2020-as évek elejére 1000-2000 MW legyen a beépített magyar napenergia-termelő kapacitás.

Modellszámítások szerint ezt a mennyiséget a jelenlegi rendszer is tudná tolerálni, persze számos olyan beavatkozási lehetőség és fejlődési tendencia van, amelyek alkalmazhatók a rendszer rugalmasságának növelése érdekében. Előbb-utóbb ezeket a kérdéseket fel kell majd vetni, de Grabner szerint nem megoldhatatlan a feladat.

Vinkovits András szerint gond nélkül be lehet integrálni akár 2000 MW napenergia kapacitást is a hazai rendszerbe - utalt a BERT elnök-vezérigazgatója is a tervezett, illetve engedélyezés alatt álló naperőmű-beruházások várható megvalósulására. A hazai rendszerben, elsősorban a fogyasztóoldali szabályozásban számos lehetőség van a rugalmasság növelésére; amennyiben ezeket kezeljük, úgy bőven meglehet a 2000 MW és menedzselhető is lesz - fűzte hozzá.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium