szerző

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnek

2019. augusztus 13. 10:40    
nyomtatás
 
Ritkán látható zuhanás zajlott tegnap az argentin tőzsdén, miután az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztáson a balközép peronista jelölt, és korábbi kormányfő, Alberto Fenándezzel szemben súlyos vereséget szenvedett a jelenlegi köztársasági elnök, Mauricio Macri. Az argentin tőzsde közel 38 százalékot esett, több vállalat részvényárfolyama egyetlen nap alatt elveszítette az értékének a felét.

2019.08.12 18:33 Összeomlottak az argentin piacok


Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Pánik


Nem túlzás pániknak nevezni azt, ami tegnap az argentin tőzsdén volt látható, nem sűrűn fordul ugyanis elő az, hogy egy ország vezető részvényindexe néhány óra alatt elveszítse az értékének a harmadát, több meghatározó vállalat értéke pedig egy kereskedési nap alatt lefeleződjön. A vezető argentin részvényindex, a Merval soha nem esett még akkorát, mint tegnap, a múlt hét pénteki 44 355 pontról 38 (!) százalékkal 27 531 pontig zuhant az index, egyetlen nap alatt közel egy éves mélypontra esett a Merval, tavaly augusztusban járt ugyanis azokon a szinteken, ahová a hétfői kereskedésben zuhant.

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnek


Tegnap a befektetők minden részvénytől igyekeztek szabadulni, még csak azt sem mondhatjuk, hogy az egyébként defenzívnek gondolt szektorok vállalatainak részvényei jobban tejesítettek volna, hiszen közműcégek részvényárfolyamai 40-50 százalékkal kerültek lejjebb, de nagyot estek a pénzügyi szektor cégeinek árfolyamai is. A Merval esését valamelyest tompította, hogy a legnagyobb kapitalizációjú, közel 5,5 milliárd dollár értékű komponense, az YPF nevű integrált olajipari vállalat árfolyama csupán 16,5 százalékot esett, ezzel a legjobban teljesítő papír volt a Mervalban.

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnek


Az argentin pánik más dél-amerikai piacokra is átterjedt, általában hozzájárult a feltörekvő piacok eséséhez.

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnekNem csak a részvénypiacokon láthattunk masszív átrendeződést,
  • az argentin peso közel 34 százalékot gyengült a dollárral szemben, azóta valamelyest visszaerősödött, részben az argentin jegybank intervenciójának köszönhetően, és már csak 16 százalék mínuszban áll a dollárral szemben
  • az 5 éves CDS-felár (az argentin állam következő 5 évi csődje elleni biztosítás) 938 bázisponttal 1955 bázispontra ugrottPersze volt honnan zuhanni az argentin tőzsdének, hiszen pesóban nézve történelmi csúcson állt a Merval, aminek az értéke több mint 20-szor akkora volt a múlt héten, mint a 2008-as válság előtti csúcson.

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnek


A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az argentin tőzsde szárnyalása nagyrészt a peso gyengülésének köszönhető, miközben egy évtizede még csak 3,8 pesót kellett adni egy dollárért, tegnap a csúcson már több mint 60-at, ráadásul az infláció is rendkívül magas, az elmúlt hónapokban év/év alapon több mint 50 százalék volt. Dollárban nézve a tegnapi zuhanással 2012 végi szintre esett a Merval, és már jóval lejjebb áll, mint a 2008-as válság előtti csúcson.

Pánik az argentin tőzsdén, sokan már államcsődről beszélnekAz elmúlt hónapokban a befektetők közvetlenül Macri politikai jövőjéhez kötötték az argentin tőzsde és a peso sorsát is, az elnökkel kapcsolatos pozitív hírek lökték egyre magasabb csúcsokra a Mervalt is. Június közepén például annak örültek a befektetők, hogy Mauricio Macri arról twittelt, hogy a mérsékelt politikai irányzatot képviselő argentin szenátort, Miguel Pichettót küldené a ringbe az alelnöki választáson, amitől a piaci szereplők azt várták, hogy tovább szélesedhet a gazdaság rendbetételét, megszorításokat zászlójára tűző Macri szavazótábora, és nőne az esélye annak, hogy egy második elnöki ciklusra is megválasszák. Akkor egy nap alatt 6 százalékot ugrott a Merval, új történelmi csúcsra emelkedett az argentin részvényindex.


Mi jöhet most?


A Macri szempontjából súlyos vereséggel végződő előválasztást követően az elnök ígéretet tett arra, hogy megfordítják az eredményt, és az októberi választásokon megszerzik a győzelmet, egyben arra is figyelmeztetett, hogy az, amit tegnap az argentin tőkepiacokon, a részvény, deviza és kötvénypiacon láthattunk, az csak az előszele volt annak, ami abban az esetben várható, ha elveszíti az októberi elnökválasztást.

Az elemzők közül nagyon kevesen gondolják azt, hogy az elnök a következő két hónapban meg tudja fordítani a választási eredményt, és végül győzelmet tudna szerezni az októberi elnökválasztáson, abban viszont nagy az egyetértés, hogy a súlyos vereség ígéretcunamit indíthat el, Macri komoly pénzosztásba kezdhet a következő hetekben. A helyzet pikantériája, hogy a 2015 óta elnöklő Macri az argentin gazdaság rendbetételét többek között megszorításokon keresztül, IMF-hitelekre építve valósította meg, így kérdés, hogy a befektetők és különösen az IMF hogyan értékeli majd az esetleges pénzszórást. Nem alaptalan az a vélekedés, hogy a piaci szereplők és az IMF is könnyen szemet hunyhat az esetleges "fiskális élénkítés" felett, ha az azzal jár, hogy az elnök a következő ciklusban is irányítja az országot.

Izgalmas és vélhetően igencsak volatilis lesz a következő két hónap az argentin, ezen keresztül pedig a dél-amerikai és úgy általában a feltörekvő piaci tőzsdéken.

Címlapkép: Ricardo Ceppi/ Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium