Előfizetői tartalom

Mit keresnek szenzorok a tehenek farkán?

A szarvasmarhák gyomrába elhelyezett bendőszonda a pH-értékből mondja meg, hogy beteg-e az állat, az ellés előtt álló tehenek farkára szerelt mozgásérzékelő a farokcsóválásból jelzi előre, mennyire van közel a borjú születése, de a takarmány hőmérsékletét, állagát is szenzorok vizsgálják, az adatok akár elemzésre alkalmas formában a gazda mobiljára érkeznek. Ez nem a jövő, a mezőgazdaságban is megjelentek a gépek közötti kommunikációra (machine to machine, M2M) és a dolgok internetére (Internet of Things, IoT) épülő megoldások, az energiamenedzsment, a biztonság, az állategészségügy és a takarmányozás területén már működő alkalmazások segítik a gazdákat. Király Istvánnal, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk az iparági trendekről.

Milyen sarokszámokkal lehetne jellemezni az M2M- és az IoT-piacot az agráriumban globálisan és Magyarországon? Nagyon nehéz az agráriumra külön iparági számokat mondani, de azt elmondhatjuk, hogy a szolgáltatók bevételei két számjegyű mértékben növekednek ezen a területen, a bővülés 10 és 20 százalék között van. A növekedés két dologból fakad, egyrészt rohamosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés