Teljesen új irányba fordult a legnagyobb amerikai atomerőmű-üzemeltető

2017. december 7. 13:40    
nyomtatás
 
Egy, az energiatárolási technológiák értékelését és tesztelését végző startupba fektet a legnagyobb tengerentúli atomerőmű-üzemeltető, az Exelon. Chris Crane, az Exelon vezérigazgatójának szavai szerint a társaság azért fordul az új akkumulátor- és energiakezelő rendszerek felé, mert már a lítiumionon túli életre készülnek, és a "jövő közműszolgáltatóját" hozzák létre.


A Volta Energy Technologies nevű, új energiatárolási technológiák értékelését és tesztelését tervező startup legnagyobb támogatója lett az Exelon. A legnagyobb amerikai nukleáris operátor mellett a startupban szintén vezető befektetői szerepet tölt be az Albemarle nevű lítiumszállító társaság is. A befektetések konkrét mértékét ugyanakkor nem határozták meg.

A Volta célja ígéretes új energiatárolási technológiák felkutatása és értékelése, a tesztlehetőséget illetően pedig már megállapodott az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumával is. A Volta egyebek mellett a fejlett lítiumion, nátriumion, vanádium-, kén-akkumulátorok, illetve szilárdtest akkumulátorok technológiáiban gondolkodik.
Az innovációs piacon hemzsegnek az ötletek, ezért a helyzet meglehetősen kaotikus. Segíteni fogunk a befektetőknek és a végfogyasztóknak abban, hogy a zajból kihallhassák a lényeget
- fogalmazott Jeff Chamberlain, a Volta vezérigazgatója.

Az energiavállalatok egyre jobban fókuszálnak az energiatárolásra, így a különféle akkumulátortechnológiákra. Az érdeklődés fokozódásának oka részben a villamos energia hálózatok fejlesztésének szabályozói igénye. Az American Electric Power két vízerőmű mellé telepített energiatároló rendszert, emellett ugyancsak befektetett egy k+f cégbe. A Duke Energy szintén akkumulátorokat telepít, miközben szénerőmű kapacitásait pedig megnyirbálja.

Az energiatárolás iránti érdeklődés erősödésével párhuzamosan évről évre csökken a ma legelterjedtebb technológiának számító lítiumion-akkumulátorok ára. Az akkumulátorcsomagok ára ma valahol 209 dollár körül alakul, ami körülbelül 24 százalékos csökkenéts jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Ami még megdöbbentőbb, 2010 óta pedig az ötödére zuhantak az árak. A lítium mellett azonban számos más technológián is dolgoznak világszerte a különféle kutatóműhelyekben, amelyek közül a várakozások szerint kikerülhet a lítiumiont a jövőben leváltó technológia, technológiák is.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium