Újabb veszteséges negyedéven van túl a Waberer's

2018. november 9. 20:55    
nyomtatás
 
A Waberer's a pénteki piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyből többek között kiderült, hogy a cégcsoport árbevétele a meghatározó üzletág, a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens gyengébb teljesítménye miatt gyakorlatilag alig tudott növekedni. A megugró költségek és az áremelés miatti alacsonyabb kapacitáskihasználtság hatására pedig jelentősen csökkent a profitabilitás. A Waberer's menedzsmentje ráadásul a korábbinál pesszimistább várakozásokat fogalmazott meg a teljes évre vonatkozó rendszeres EBITDA kapcsán.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Alig tudott növekedni az árbevétel


A Waberer's árbevétele az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal, 182,6 millió euróra nőtt a harmadik negyedévben. A meghatározó üzletág, a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens árbevétele 3,1 százalékkal csökkent, mivel a magasabb árak pozitív hatását ellensúlyozta a holtszezon kedvezőtlen volumenhatása. A Regionális Szerződéses Logisztika szegmens árbevétele viszont a magasabb árszintnek, valamint a járműállomány és a raktárkapacitás bővülésének köszönhetően 11,1 százalékkal növekedett a harmadik negyedév során. Az Egyéb szegmens árbevétele 2017 azonos időszakának 13 millió eurós összegéhez képest 13,1 százalékkal, 14,7 millió euróra emelkedett a harmadik negyedévben.

Újabb veszteséges negyedéven van túl a WabererA működés szempontjából igazán fontos költségek tovább emelkedtek


A működési környezet komoly kihívás elé állította a Waberer'st, a cégcsoport szempontjából meghatározó költségelemek kivétel nélkül emelkedtek a harmadik negyedév során:

  • A zömében járművezetői béreket tartalmazó közvetlen bérköltség, juttatások és járulékok 8 százalékkal, 30 millió euróra emelkedtek 2018 harmadik negyedévében. A bérek a nemzetközi szegmensben kilométerenként átlagosan 6 százalékkal, a regionális szegmensben 10 százalékkal magasabbak voltak. Bár a bérek jelenleg a várt szinteken alakultak, a járművezetők Európa-szerte jelentkező hiánya egyre nagyobb kihívást jelent a csoport számára és az alacsonyabb kapacitáskihasználtság miatt kedvezőtlenül hat a marzsokra.
  • 2018 harmadik negyedévében az üzemanyag költségek 10 százalékkal, 32 millió euróra emelkedtek. A növekmény leginkább az ITS és az RCL szegmens átlagos üzemanyagárainak az előző év azonos időszakához mért 15 százalékos illetve 20 százalékos emelkedését tükrözi. Az ITS szegmensben a hatást részben mérsékelte az alacsonyabb összkilométerszám és az üzemanyag-fogyasztáson elért 3 százalékos megtakarítás.
  • 2018 harmadik negyedévében az autópálya és tranzit költségek 2017 azonos időszakához képest 6 százalékkal, 32 millió euróra emelkedtek. Ez a kilométerenként rendre 5 százalékkal, illetve 11 százalékkal megemelkedett tranzitdíjaknak tudható be a nemzetközi illetve a regionális szegmensben.
  • Az alvállalkozói és viszontbiztosítási költségek 2018 harmadik negyedévében 39 millió eurós értékkel 7 százalékkal alacsonyabban álltak, főleg az alvállalkozói kapacitások hiánya nyomán zsugorodó szállítmányozási tevékenységnek köszönhetően.
  • Az egyéb költség leginkább a magasabb javítási-karbantartási költségek miatt 8 százalékkal, 17 millió euróra nőtt. A közvetett bérköltség, juttatások, járulékok 10 százalékkal, 8 millió euróra estek vissza, zömében a 2017 júliusában felvásárolt lengyel leányvállalat, a Link egyszeri integrációs költségei miatt 2017 harmadik negyedévében megemelkedett bázisadatok eredményeként.
  • 2018 harmadik negyedévében az egyéb bevétel 37 százalékkal, 1,7 millió euróra esett vissza, főleg a bázisidőszakban, azaz 2017 harmadik negyedévében peres eljárásból befolyt egyszeri nyereség miatt. Az egyéb működési kiadások a tavalyi évnél lassabb kárigény-feldolgozás miatt 2,6 millió euróra esett vissza, 2018 harmadik negyedévében emiatt biztosítási tartalékképzés vált szükségessé, míg az előző év azonos időszakában a tartalékok felszabadítására került sor.
  • 2018 harmadik negyedévében az értékcsökkenés és amortizáció 17 millió euróra emelkedett, zömmel a flotta bővülése következtében.


Újabb veszteséges negyedévet zárt a Waberer's


A bruttó fedezet az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal, 31,5 millió euróra csökkent 2018 harmadik negyedévében, míg a bruttó eredmény marzs 2,9 százalékponttal 17,2 százalékra csökkent. A rendszeres EBITDA az előző év harmadik negyedévéhez képest 30 százalékkal, 17,5 millió euróra esett vissza. A rendszeres EBIT 0,5 millió eurót tett ki, ez jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában mért 9,9 millió euróhoz képest, elsősorban az alacsonyabb EBITDA és a megemelkedett értékcsökkenés okán. A harmadik negyedévben a 9,6 százalékos rendszeres EBITDA és a 0,3 százalékos rendszeres EBIT marzs rendre 4,1 százalékponttal, illetve 5,1 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A marzsok zsugorodása leginkább a bérek és üzemanyagárak területére nehezedő költségnyomásnak, valamint az áremelés miatti alacsonyabb kapacitáskihasználtság kedvezőtlen hatásának volt betudható.


Újabb veszteséges negyedéven van túl a Waberer


Újabb veszteséges negyedéven van túl a WabererA pénzügyi eredmény 2018 harmadik negyedévében 0,7 millió euró veszteséget mutatott. A pénzügyi eredmény kamatkiadás része 1,2 millió euróra rúgott, ez nagyjából 1,5 százalékos implicit kamatlábat jelentett. A kamatfizetés hatását részben ellensúlyozta a devizaárfolyam változásának pozitív hatása.

Az adóráfordítás 2018 harmadik negyedévében 2,5 millió eurót tett ki. Az időszak alacsonyabb adózás előtti nyereségének pozitív hatását szinte teljes egészében ellensúlyozta a leányvállalatok következő években várható magasabb adóalapja miatt felmerülő, 1,8 millió euró összegű egyszeri leírás a halasztott adóból.

Mindezek együttes hatására a Waberer's végül 2,7 millió eurós veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, amely 15 eurócentes részvényenkénti veszteséget jelentett.

Újabb veszteséges negyedéven van túl a Waberer


Újabb veszteséges negyedéven van túl a WabererNőtt az eladósodottság


A nettó pénzügyi eladósodottság 286 millió euróra emelkedett, amely főleg a járműállomány 7 százalékos bővülése miatt következett be. A nettó tőkeáttétel a nettó adósságállomány emelkedése és a gördülő rendszeres EBITDA csökkenése eredőjeként a gördülő rendszeres EBITDA 3,8-szorosára emelkedett.

A menedzsment szerint 15-20 százalékkal csökkenhet a rendszeres EBITDA


2018 harmadik negyedévében a piaci dinamikák szokatlanul kedvezőtlen hatással voltak pénzügyeinkre. A korábbi negyedévekhez hasonlóan, az előző év azonos időszakához viszonyítva mindkét kulcsfontosságú szegmensünkben kétszámjegyű növekedés jelentkezett az üzemanyagárakban, és ez a feszes munkaerőpiaci helyzettel együtt nyomást gyakorolt a marzsokra. Ebben a környezetben stratégiánk a szűkülő marzsok áremeléssel történő kompenzálására irányult, ezt azonban nyáron, a bőséges kapacitás időszakában kedvezőtlen volumenhatás kísérte.

Úgy látjuk, hogy az árufuvarozás piaca még nem árazta be teljes mértékben az elmúlt fél év megnövekedett üzemanyagköltségeit és szűkös járművezetői kapacitásait. Több kezdeményezéssel élünk a kedvezőtlen fejlemények leküzdésére. Csökkentjük az kieső időt a pótkocsi-átakasztás hatékonyságának javításával, a megrendelések és a gépjárművek párosításában pedig jobban optimalizálunk a várakozással és állással elvesztett időre. A szűkös járművezetői kapacitás okozta gondokat új munkaerőpiacok, többek között Szerbia és Ukrajna bevonásával oldjuk meg.

A fenti fejleményekre tekintettel arra számítunk, hogy 2018-ban a csoport rendszeres EBITDA-ja 15- 20 százalékkal elmarad a 2017. évitől.

A társaság további azonnali intézkedésekkel - beleértve költségcsökkentéssel, a hálózatának optimalizálásával, a működési hatékonyságának javításával és az informatikai rendszereinek fejlesztésével - megkezdte a működési modelljének hozzáigazítását a változó piaci környezethez
- értékelte a negyedévet Lajkó Ferenc, a Waberer's vezérigazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy a menedzsment a második negyedéves beszámolóban még kétszámjegyű bevételnövekedésre és kismértékben csökkenő rendszeres EBITDA-ra számított.


Nagy zuhanáson vannak túl a Waberer's részvényei


A Waberer's részvényei pénteken 0,4 százalékot emelkedtek a csütörtöki záróárfolyamukhoz képest, év eleje óta viszont több mint 48 százalékot zuhant a Waberer's-papírok árfolyama.

Újabb veszteséges negyedéven van túl a Waberer


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Jövőre megtelik élettel a BudaPart (x)

A többfunkciós városnegyed időt és pénzt spórolhat. 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar alapítású WebEye (x)

Folyamatos fejlődés és innovatív megoldások - az út a sikerhez. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium