Visszautasítja az Alteo a szabadalmi jogsértés vádját

2018. február 14. 09:31    
nyomtatás
 
Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közleményben reagált a "Megjelent az erőműcégekben a NER, a versenytársak rosszat sejtenek" címmel az Indexen megjelent cikkre. A társaság szerint a konszolidációba bevont leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft. szabályozói központját működtető rendszer nem esik, és korábban sem esett a szabadalmi oltalom körébe. Ezért a társaság, illetve a Sinergy Energiakereskedő Kft. a VPP Magyarország Zrt. által vélelmezett jogsértést nem tartja megalapozottnak, és a VPP anyagi igényét kategorikusan visszautasítja.


A portál cikke szerint az egyik, Magyarországon virtuális erőműveket üzemeltető társaság, erőművásárlási terveire Exim-hitelkeretet is kapó VPP-csoport szabadalom-bitorlással vádolja a többieket. A VPP Energy négy versenytársának (Veolia, E.On, Alpiq, Alteo) is levelet írt, amelyben pénzt követel tőlük, mondván azok használják a csoport szabadalmát. Ezért a cég kilátásba helyezte, hogy amennyiben a többiek nem fizetnek, akkor jogi útra tereli a kérdést. A szabadalom arra vonatkozik, hogy egy bizonyos eljárással decentralizáltan működő kiserőművekkel hogyan lehet szolgáltatásokat nyújtani a villamos energia rendszerszintű szabályozásában.

Míg a VPP szerint ez egy egyedi tudás, a többiek szerint valójában evidencia, több száz ilyen szabályozóközpont működik Európában, és a német, vagy a francia cégek nem a VPP eljárásai alapján működtetik a virtuális erőműveiket, hanem azért, mert mindenki képes összekapcsolni a kis erőműveket. A cikk szerint az érintett cégek azt is célzottnak és felháborítónak tartják, hogy a VPP valamiért csak négy multit támadott meg (hárman ma is külföldi kézben vannak, az Alteo csak annyiban multi, hogy a megtámadott időszak elején még a német tulajdonú Sinergy szolgáltatott, amely csoportot később az Alteo felvásárolta), de az államot és az állammal jó viszonyt ápoló cégeket nem piszkálta.

A cikkben is megnevezett tásaságok közül az Alteo a Budapesti Értéktőzsde honlapján közleményben reagált, amelyben hangsúlyozza, a VPP Magyarország Zrt. által vélelmezett jogsértést nem tartja megalapozottnak:
Valójában a társaság konszolidációba bevont leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft. kezeli az Alteo csoport szabályozó központját, és ez a cégünk kapta kézhez a VPP Magyarország Zrt. levelét, amelyben a feladó - tisztázatlan eredetű információk alapján - azt vélelmezi, hogy a Sinergy Energiakereskedő Kft. szabályozói központja az "Elosztott energiatermelő rendszer, szabályozó eszköz és eljárás a rendszer energiatermelésének vezérlése" című, a VPP Magyarország Zrt., mint jogosult javára E031332 számon lajstromozott szabadalmat sértve végzi tevékenységét.

Levelében a VPP Magyarország Zrt. tárgyalásokat kezdeményezett a helyzet tisztázása érdekében, ennek sikertelensége esetén per megindítását helyezi kilátásba.

A VPP Magyarország Zrt. cikkben idézett nyilatkozata azt sugallja, mintha a Sinergy Energiakereskedő Kft. érdemi tárgyalásokba bocsátkozott volna akár az irányító rendszerének megvétele, akár jelenlegi igényének teljesítése érdekében, azonban a valós helyzet az, hogy a Sinergy Energiakereskedő Kft. a VPP Magyarország Zrt-vel sem most, sem a múltban nem egyezkedett.

A Sinergy Energiakereskedő Kft. az említett szabadalmat és az azzal kapcsolatos igényt a rendszert fejlesztő szakemberek, és elismert, az érintett technológiában jártas szabadalmi ügyvivő bevonásával megvizsgálta. A vizsgálatok alapján magabiztosan kijelenthető, hogy a Sinergy Energiakereskedő Kft. szabályozói központját működtető rendszer nem esik, és korábban sem esett a szabadalmi oltalom körébe, ugyanis a VPP Magyarország Zrt. szabadalmával kapcsolatos igénypontok jellemzőinek jelentős része nem valósul meg a Sinergy Energiakereskedő Kft. által igénybe vett rendszer működése során. Az elemzést követően, annak megállapításai alapján, a Sinergy Energiakereskedő Kft. a VPP Magyarország Zrt. igényét kategorikusan visszautasította.

Meg kívánjuk továbbá jegyezni, hogy a Sinergy Energiakereskedő Kft. számára a szabályozói központot irányító számítástechnikai rendszert külső partner szolgáltatja, amely a rendszer szellemi alkotásokat nem sértő volta tekintetében jogszavatosságot vállalt.

Az említett érvek alapján, a VPP Magyarország Zrt. által vélelmezett jogsértést nem tartjuk megalapozottnak, és a kérdést nem tartjuk a társaság megítélésére, és az általa kibocsátott értékpapírok értékére, vagy hozamára hatást gyakorló információnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium