Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár

2019. május 9. 10:06    
nyomtatás
 
A világnak drámai mértékben változtatnia kell a gyárak, járművek és otthonok energiaellátásán annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértékét olyan szinten korlátozzák, amely a tudósok szerint csaknem lehetetlen. Az alternatíva katasztrofális helyzetet jelentene az egész világon - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban, aki három radikális célt jelölt ki a legrosszabb érdekében.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítés hazai energiaszektorra nézve legfontosabb következményeiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!A teljes katasztrófa elkerüléséhez valószínűleg fájdalmas lépésekre is szükség lesz, de sokkal fájdalmasabb lesz, ha nem sikerül elérni a közös klímacélt - mondta a Time magazin által ismertetett interjúban. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint arra fogja kérni a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel a fosszilis energiahordozók támogatásával, mivel az üvegházhatás fő felelősének tartott szén-dioxid legnagyobb mennyiségben szén, olaj és gáz égetése során szabadul fel.

Az interjúban Guterres elmondta, ezt három fő lépéssel kívánja elérni, javaslata szerint
  • az országok 2020 után nem építhetnének széntüzelésű erőművet;
  • extra árat/adót vetne ki a szénalapú energiahordozók használatára;
  • 2050-re a világ nettó üvegházgáz-kibocsátását nullára csökkentené, vagyis csak akkora emissziót tartana megengedhetőnek, amit a környezet még képes felvenni.


A 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény alapján a világ országainak célja, hogy az évszázad végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2, de lehetőleg inkább 1,5 Celsius-fokon belül tartsa az iparosodás előtti szinthez képest. A felmelegedés mértéke már napjainkban is 1 Celsius-fok körül alakul, és egyre általánosabb az a vélemény, mely szerint az sem lenne elegendő a cél eléréséhez, ha az országok teljesítenék az egyezményben vállalt intézkedéseket, ami jelenleg nem mondható el.

A tudományos konszenzus szerint a felmelegedés kijelölt szint alatti korlátozása érdekében a század közepéig teljesen meg kellene szüntetni az emberiség üvegházgáz-kibocsátását.

Az Európai Bizottság és több EU-tagország ambicionálja a 2050-es teljes dekarbonizációra vonatkozó célt, azonban míg az unió bizonyos tagjai gyorsítanák az energiaátmeneten, addig mások inkább lassabban haladnának. A nagy feltörekvő országokban továbbra is óriási ütemben bővül a fosszilis energiatermelés, az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció pedig a világ gyakorlatilag egyetlen országaként visszakozott a Párizsi Klímaegyezménytől, vélhetően a fosszilis energiaipari lobbi nem kis befolyásoló hatására. A hét elején megjelent hírek szerint a megújuló energiaforrások globális terjedése nem éri el a cél teljesítése érdekében szükségesnek tartott sebességet, a klímaváltozás pedig mintegy egymillió állat- és növényfaj kihalásával fenyeget.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítés hazai energiaszektorra nézve legfontosabb következményeiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkárCímlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium