szerző

Örülhetnek a leendő magyar nyugdíjasok: 10% felett is hoztak a pénztárak

2017. január 12. 11:20    
nyomtatás
 
Könnyen hozták a 10% körüli nettó hozamokat a hazai önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2016-ban. A legnagyobb önkéntes pénztáraknál két olyan portfólió is volt, amely 10% felett teljesített, de a magánkasszák tagjainak sincs okuk panaszkodni, közepesebb vagy nagyobb kockázatvállalással itt is megvolt a 10% feletti teljesítmény.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az MNB honlapján elérhető pénztári árfolyamadatok alapján nagyon jó évet zártak a hazai önkéntes és magánnyugdíjpénztárak. A legnagyobb önkéntes pénztáraknál nem volt ritka a 10% körüli vagy a feletti éves hozam, de általánosságban elmondható, hogy az 5% feletti hozamokat elsősorban a nagyobb kockázatvállalású portfóliókkal lehetett elérni.

A három legjobb tavalyi nettó hozamot az önkéntes pénztári portfóliók közül két OTP-s és egy aranykoros portfólió érte el.


Az OTP pénztárának portfóliói közül (és egyben a teljes listán is) a Dinamikus portfólió teljesített a legjobban közel 12%-os éves hozammal, ezt követte az önkéntes kasszák portfóliói között az OTP Növekedési portfólió 10,2%-kal, majd az Aranykor Lendület 9,5%-kal.

Mindhárom portfólióra igaz, hogy magas kockázatú befektetéseket tartanak.
  • Az OTP Dinamikus termékét a pénztár leírása alapján elsősorban a 16-35 éves, tehát a magasabb kockázatot is vállalni hajlandó pénztártagoknak ajánlják, a portfólió közel 90%-ban részvényeket és külföldi kötvényeket tart.
  • Az OTP Növekedési portfóliója szintén magas kockázatvállalású, miután befektetéseinek közel kétharmadát hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, így a pénztár elsősorban a 35-45 éves pénztártagoknak ajánlja.
  • Az Aranykor Lendület terméke a fentiekhez hasonlóan magasabb kockázatú portfólió, a részvények aránya a befektetéseken belül elérheti az 55%-ot, így ezt a portfóliót is főként azoknak ajánlják, akiknél a szolgáltatás igénylésére várhatóan 15 éven túl kerül sor.


Azért a többi pénztári portfólió sem teljesített rosszul, a vizsgált portfóliók többsége 5% felett teljesített. Az 5% alatti hozamok főként a kisebb kockázatot vállaló óvatos portfóliókra voltak jellemzőek, és az ismert adatok alapján csak három olyan portfólió volt, amely 1% alatt teljesített a 10 legnagyobb nyugdíjpénztárnál (közülük 8 adata elérhető).

Örülhetnek a leendő magyar nyugdíjasok: 10% felett is hoztak a pénztárak


A Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztártól még nem kaptunk hozamadatokat, amint ezek megérkeznek, frissítjük cikkünket.

Éppen a napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárak 2015-ös díjterhelési mutatóit, amely alapján 2011 óta először nőtt az önkéntes pénztárak átlagos díjterhelése, 0,78 százalékról 0,84 százalékra. Erről itt írtunk:

2017.01.10 05:50 Hosszú évek óta először drágultak a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári tagok sem panaszkodhatnak, tavaly ugyanis a négy megmaradt magánkassza is kitett magáért, a portfóliók többsége 8-11% közötti nettó hozamokat ért el 2016-ban. A magánkasszáknál a három legjobb teljesítmény a Budapesthez, a Horizonthoz és a Szövetséghez kötődik, de kategóriánként is színes a nyertesek listája.

  • A klasszikus portfóliók közül az MKB terméke teljesített a legjobban tavaly 4,3%-kal, a terméket a mérsékelt kockázatot felvállalóknak ajánlják, elsősorban a nyugdíjkorhatárt 5-15 éven belül elérő tagoknak.
  • A kiegyensúlyozott portfóliók közül a Horizonté hozott a legtöbbet, 8,5%-ot, a terméket szintén a mérsékelt kockázatot vállaló, a nyugdíjkorhatárt 5-15 év múlva elérő tagoknak ajánlják.
  • A növekedési portfóliók közül a Budapest terméke közel 11%-os éves hozammal szerezte meg az első helyet. Dinamikus befektetési portfólióról lévén szó a részvénybefektetések jelentős szerepet kapnak, magát a terméket főként azoknak ajánlják, akiknek legalább 15 évük van még a nyugdíjba vonulásig.

Örülhetnek a leendő magyar nyugdíjasok: 10% felett is hoztak a pénztárak


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai
F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírÁllásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium