Előfizetői tartalom

Tízéves mélységben a földgáz ára Amerikában - És nálunk?

Portfolio
A szokatlanul enyhe télnek köszönhetően jelentősen visszaesett a gáz iránti kereslet, a földgáz árfolyama ennek következtében 10 éves mélypontra zuhant. Az amerikai gázár mélyrepüléséhez rövidtávon az is hozzájárul, hogy a felduzzadt készleteket március végéig nagy mértékben le kell építeniük a szereplőknek, ez pedig egyes félelmek szerint akár a készletek piacra öntésével is járhat - írja a Seeking Alpha. Az amerikaitól független európai piacon szintén estek az árak, a 10 éves mélypont azonban még rendkívül messze van.

Miközben az olaj továbbra is tartja 100 dollár feletti árfolyamát, a földgáz ára tovább esett. A februári határidős árfolyam 6,8 százalékkal zuhant a New-York-i árutőzsdén és ezzel 10 éves mélypontra esett. A gáz folyamatos leértékelődése most elsősorban az enyhe téli időjárással magyarázzák. Észak-Amerikában ugyanis az elmúlt 117 év negyedik legmelegebb tele van...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés