Előfizetői tartalom

Túlkínálat lesz a részvénypiacokon a következő évtizedben

Portfolio
A következő évtizedben jelentősen csökkenhet a részvények aránya a világ pénzügyi eszközei között, a befektetők részvénykereslete pedig messze elmaradhat attól a részvénymennyiségtől, amelyre a vállalatoknak a növekedésükhöz szükségük lenne. Ennek hatására a részvények relatíve olcsóbbá válhatnak, vagyis a vállalatok számára egyre drágábbá válhat a részvénykibocsátás, a növekedésüket így mindinkább kötvénykibocsátással, vagy hitelfelvétellel finanszírozhatják - derül ki a McKinsey elemzéséből. A vállalatok finanszírozásában megnövekvő adósság viszont növeli a piacok volatilitását, egy esetleges újabb recesszió pedig jóval nagyobb adóssághullámot okozhat. Főleg egy ilyen korszakban, amikor éppen a magán és állami szektor magas eladósodottságának leépítése folyik, igen kedvezőtlen egy ilyen folyamat.

Egyre nagyobb a súlya a feltörekvő országoknak A világ 198 ezermilliárd dollárosra becsült pénzügyi eszközállományának jelenleg mindössze 21 százaléka tartozik a feltörekvő országok befektetőihez, ám ez utóbbiak vagyona jelentősen gyorsabban növekszik, mint a fejlett piaci megtakarítóké, hiszen 2020-ra már a 371 ezermilliárd dollárra várt pénzügyi vagyon 30-36 százaléka...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés