Előfizetői tartalom

Vészforgatókönyveket elemeznek a hedge fundok

Portfolio
A hedge fund menedzserek közül egyre többen tesztelik a portfóliójukat és keresik azokat a védekezési lehetőségeket, amelyekkel a legrosszabb rémálmot, az eurózóna felbomlását megúszhatják. Mindennek hatására több alapkezelő is modellezni kezdett olyan stressz helyzetek, amikor az európai részvénypiaci 50 százalékot esik, az olaj hasonló mélyrepülést szenved el, vagy éppenséggel az arany árfolyama 30 százalékkal megemelkedik. Beszédes, hogy többek olyan rég elfeledett számítógépes modelleket is elővesznek, amit akkor használtak a devizaárfolyamok viselkedésének vizsgálatára, amikor még drachma vagy német márka volt.

A szereplők egyre inkább kezdik bevédeni magukat, jellemzően származtatott termékekkel, például CDS-ekkel vagy opciókkal, amivel egy esetleges nagyobb, számukra kedvezőtlen csőd vagy árfolyam-ingadozás esetén védelmet kaphatnak. Ahogy az egyik névtelenséget kérő menedzser fogalmazott: nem lehet tudni, hogy az események milyen irányt vesznek és milyen súlyosak lesznek, egy valamit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés