Előfizetői tartalom

Nagy változások előtt az emberiség: csúcsra ér a népességszám

Portfolio
Elkeserítő folyamatokról tanúskodnak a legfrissebb népszámlálási eredmények, igaz az ENSZ becsléseitől nem vagyunk messze globálisan, azonban túlságosan gyorsan romlanak a peremfeltételek. A Deutsche Bank elemzői friss jelentésükben azt írják, hogy a világ népessége 2050-ben fogja elérni a maximumát 9 milliárd fővel, sokkal korábban, mint arra számítani lehetett. A termékenységi mutatók alapján már most sem nőhetne a népesség, azonban a társadalom öregedése egy ideig még képes ellensúlyozni az alacsonyabb születésszámot. Azt már rég tudtuk, hogy a fejlett országokban a demográfia miatt a munkaképes korú lakosság csökkenésére kell számítani, a fejlődő országokban ez még várat magára, de nem olyan sokáig. A DB elemzői következtetésként azt írják, hogy szükség van a munkában töltött évek meghosszabbítására, miközben ők is közvetetten említik a 70 éves nyugdíjkorhatár lehetőségét.

A Deutsche Bank elemzői egy új elemzéssorozatot indítottak, a Széles Látókör című rövid tanulmány először a világ népességének növekedését vette górcső alá. A tervek szerint olyan mega-trendekre fókuszálnának, amelyek a jövőnket alapvetően befolyásolják, ennek első állomása a populáció, azonban lesz fogyasztásról, globális egyensúlytalanságról és gazdaságföldrajzról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés