Előfizetői tartalom

Viszi a lakosság az állampapírt, mint a cukrot

Portfolio
Az év első hat hónapjában soha nem látott mértékben, 173 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya, ami 40 százalék feletti bővülésnek felel meg. A lakosság leginkább a kamatozó kincstárjegyeket vásárolja, azok ugyanis a nagyobb bankok hálózatában is elérhetők és fix 8 százalékos hozamot adnak egyéves időtávon. A Portfolio.hu által megkérdezett banki szakemberek szerint még nincs szó kiszorításról, a megtakarítási piac egyes szegmensei között gyakoriak a hangsúlyeltolódások, és most is ennek vagyunk tanúi. A bankok bizakodók annak ellenére, hogy most a prioritási lista elején az állampapírok állnak a betéteket megelőzve, sokan hisznek abban, hogy az IMF-megállapodást követően a betétek felé mozdulhat el a lakosság. Az biztos, hogy a magas állampapír kamatok miatt egyes bankoknak az árazásnál is bátrabbaknak kell lenniük, ami az akciós kamatok fennmaradását támogatja.

Az Államadósság Kezelő Központ időközben közzétette a július közepi állapotokat tükröző adatokat. Ezek szerint tovább növekedett a lakossági állampapír-állomány:Kapcsolódó cikkünk2012.07.18Rákaptak a magyarok az állampapírokra Új versenytárs a lakossági megtakarításoknál. A válságot követően jelentősen megváltozott a lakosság megtakarítási hajlandósága...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés