Előfizetői tartalom

ÁKK: lesz új devizakötvény, az IMF-pénz csak tartalék (2.)

Portfolio
Azzal kalkulálunk, hogy előbb-utóbb lesz EU/IMF megállapodás, de a pénzügyi keretnek "közvetlen finanszírozási szerepe nem lesz" - hangsúlyozta a jövő évi adósságfinanszírozást bemutató sajtótájékoztatón az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese. Ezzel Borbély László András arra utalt, hogy valóban csak biztonsági tartalékként tekintenek erre a pénzre és az állam az 5,1 milliárd eurónyi jövő évi devizalejáratot piaci alapon akarja megújítani. Ebből az adósságkezelő nemzetközi devizakötvény-kibocsátással 4-4,5 milliárd eurónyi forrást tervez bevonni. A cél az, hogy lehetőleg minél hamarabb, így az év elején valószínűleg elindulnak a befektetői találkozók. Nettó értelemben devizaalapon csaknem nulla kibocsátást tervez az ÁKK 2013-ra (plusz 47 milliárd forint), míg forint alapon 731 milliárd forintnyi nettó kibocsátás várható. Az összesen 779 milliárdosra tervezett nettó kibocsátás sokkal kisebb mint az idei 1609 milliárd forintnyi nettó kibocsátás. A központi költségvetés GDP-arányos bruttó adóssága a 2011 végi 74,6%-ról az ÁKK kalkulációi szerint idén év végére 73%-ra mérséklődhet.

Az ÁKK 2013-ra vonatkozó finanszírozási tervének néhány főbb eleme: - 842 milliárd forintnyi központi költségvetési deficitet kell megfinanszíroznia az ÁKK-nak, de ezt a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint csökkentheti 223 milliárd forintnyi nettó EU-transzfer, azaz 619 milliárd forint lenne a nettó finanszírozási igény, - Borbély megjegyzése szerint ennél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés