Előfizetői tartalom

Brutális hozamesés a kötvényaukciókon

Portfolio
Óriási várakozás előzte meg a csütörtöki államkötvény-aukciót a szerdai visszavásárlási aukció rendkívüli eredménye miatt (melyen feltételezéseink szerint a legnagyobb hitelezőnk, a Templeton adta vissza a kötvényeit). És igencsak feltűnő eredmények születtek. A 3, 5 és 10 éves magyar forintkötvények iránt jelentős kereslet jelentkezett, mindhárom lejáratból a tervezettnél nagyobb mennyiséget bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ. A két héttel ezelőttihez képest látványos hozamcsökkenés valósult meg (közel 60 bázispontos), mindhárom lejárat esetében új történelmi mélypontra estek az aukciós hozamok.

A 3 éves állampapír 25 milliárd forintos meghirdetett keretére 111 milliárd forintos vételi érdeklődés jelentkezett (ez bő 4,5-szeres lefedettséget jelent), végül az ÁKK 33 milliárd forintnyit fogadott el. Az átlaghozam 3,54% lett, ami 56 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukciós hozamnál. A 3,54%-os átlaghozam egyben új történelmi mélypontot is jelent.Az 5...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés