Előfizetői tartalom

Júliusban is zsákolta a lakosság az állampapírokat (2.)

Portfolio
Rekordok sorozata dőlt meg júliusban a lakossági állampapírpiacon, hiszen a kifejezetten a háztartásoknak szánt állomány most nőtt a legintenzívebben (91 milliárd forinttal) és ezzel a forgalomban lévő állomány is új csúcsra ért (1412 milliárd forint). Közben pedig a Prémium Euró Magyar Államkötvényekre (PEMÁK) is "rákaptak" a háztartások, hiszen a múlt havi 44 millió eurós állománybővülés közel feléért (43,8%-át) az ő vásárlásaik felelősek. A PEMÁK forgalomban lévő állománya pedig szintén rekordot döntött (1708 millió euró). A júliusi rekordok kialakulásában jelentős szerepe volt egyrészt annak, hogy sok papír az egy éves futamideje miatt most járt le (és a megújítások generálták a vásárlások nagy részét), másrészt az, hogy augusztustól lépett életbe a betéteket terhelő eho, amelyet az állampapír befektetéssel ki lehetett kerülni, ez pedig sok új befektetőt csábíthatott a lakossági állampapírok piacára.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint júliusban 91 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapír állomány. Ebből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állománynövekedése 4,4 az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényeké 6,8 a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegyeké 0,8 milliárd forintot tett ki. A Kamatozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés