Előfizetői tartalom

Óriási üzletet láttak bennünk - Ez történik a nyugdíjmilliárdokkal

Bár számos negatív vélemény is megjelent Magyarországról 2010-ben, a befektetők közül voltak, akik "óriási üzletet láttak a magyar állampapírokban", ezért emelkedett mostanra bő két éves csúcsra a külföldiek magyar állampapír állománya - fejtette ki meglátását a Portfolio.hu-nak adott interjúban Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese úgy véli: ezek a befektetők, ha biztosítva látják a közép távon is megfelelő költségvetési pályát, akkor "nem foglalkoznak azzal, hogy az adott évben hogyan éri el a kormány ezt a kedvező helyzetet". Borbély elmondása szerint a külföldiek mellett fontos lenne, ha például a hazai biztosítói szektor, illetve a lakosság intenzívebben kivenné a részét a magyar államadósság finanszírozásából. Az ÁKK most azzal kalkulál, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradók vagyona és a reálhozam-kifizetés együttesen mintegy 400-600 milliárd forinttal csökkentheti azt a vagyontömeget, amelyet az állam majd megkap a teljes magánnyugdíjpénztári vagyonból. Ebből 1100-1200 milliárd forint csökkenti majd az államadósságot. A többi vagyonelem értékesítése a lehető legkisebb piaczavarással történik majd, a magyar részvénypiac védelme pedig "a kormány számára létfontosságú" - hangsúlyozta Borbély.

Óriási üzletet láttak bennünk a külföldiek. Portfolio.hu: Tavaly nyár óta többször is volt olyan időszak, amikor a Magyarországgal szemben inkább a negatív befektetői vélemények domináltak és a feszültség az állampapírpiacon is kiütközött, részben a magyar gazdaságpolitikai, részben a hitelminősítői döntések miatt. Minek tulajdonítja mindezek mellett azt, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés