Előfizetői tartalom

Tényleg úgy viszik a magyar kötvényeket, mint a cukrot?

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az év első két hónapjában tartott aukciókon (a délutáni nem-kompetitív tendereket is figyelembe véve) összesen 251 milliárd forintért adott el 3, 5, 10 és 15 éves futamidejű kötvényeket, ami első ránézésre hatalmas összegnek tűnik, de érdemes egyrészt az idei tervekkel, másrészt a tavalyi teljesítéssel is összevetni. Az alábbi rövid vizsgálatunk során ezt végeztük el és azt találtuk, hogy az időarányosan "indokolt" ütemtől lényegében nem tér el az idei év eddigi értékesítési üteme.

Az államkötvények aukciós rendje szerint kéthetente kerül sor, 3, 5, 10, illetve esetenként 15 éves aukciókra, és a február 21-ig megtartott idei kibocsátásokon összesen negyedbillió forintnyi forráshoz jutott az ÁKK (az alábbi számításaink során az 5 éves változó kamatozású kötvényből történt értékesítéstől eltekintünk). Mivel az adósságkezelő idénre összesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés