Előfizetői tartalom

Töröcskei: az MNB és a lakosság is vehetné az állampapírokat

Portfolio
Az állampapírok elsődleges piacán nem, de a másodlagos piacán "valóban élhetne" a vásárlás lehetőségével a Magyar Nemzeti Bank a fejlett nyugati országok jegybankjaihoz hasonlóan - fejtette ki meglátását a Heti Válasznak adott interjúban Töröcskei István. Az Államadósság Kezelő Központ tavaly ősszel kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény azért indított a közelmúltban az állampapír vásárlást népszerűsítő kampányt, mert nekik is be kell szállniuk a lakosság megtakarításaiért folytatott versenybe. Töröcskei bízik abban, hogy a folyamatos kibocsátásokkal idővel sikerül majd megduplázni a lakosság által jelenleg birtokolt mintegy 770 milliárd forintnyi állampapír állományt. Ennek érdekében terveik szerint az Államkincstár mellett a postán, illetve okmányirodákban és járási hivatalokban, esetleg bankfiókokban is elérhetőek lesznek majd a lakossági állampapírok, illetve a most kiemelten hirdetett inflációkövető új kötvénysorozat.

Kapcsolódó cikkünk2012.01.11Állampapírokat népszerűsítő kampányba kezd az ÁKK"Az államnak nincs mit lenyúlnia" a Magyar Nemzeti Bank tartalékaiból, mert az egyébként is az országé, így inkább arról lehetne értelmes vitát folytatni, hogy milyen devizatartalék-szint lenne optimális az országnak részben a tartalékok tartásának költségei miatt - foglalt állást az utóbbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés