Előfizetői tartalom

Baku végleg elengedte a manatot: közel 50 százalékos az esés

Portfolio
Az olajáresés újabb hullámában Azerbajdzsán jegybankja úgy döntött, hogy leértékeli az ország fizetőeszközét, a manatot. A központi bank bejelentése szerint mától áttérnek a lebegő árfolyamrendszerre, vagyis többet nem áldoznak a devizatartalékokból a manat árfolyamának szabályozására, annak alakulását ezen túl a kereslet és a kínálat szabályozza.

A devizapiaci intervenciókkal a jegybank a devizatartalékok felét felélte az elmúlt egy évben: a november végi adatok szerint az "kritikus szintre", 6,2 milliárd dollárra apadt az egy évvel korábbi 14,9 milliárd dollárról. A bejelentés hatására a dollár-manat árfolyam 1,55-ig esett, ami közel 50 százalékos leértékelődést jelent.Februárban a manatot 33,5 százalékkal értékelték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés